Onderwijs
Goed onderwijs voor alle leerlingen
Binnen Dunamare is het belangrijkste doel om voor iedere leerling goed onderwijs te verzorgenop een sterkeen gezonde school.Hierbij willen we elke leerling een gelijke kans geven om het beste uit zichzelf te halen. In onze strategische visie formuleren we de ambities van ons onderwijs. De eerste 3 ambities benoemen onze onderwijsdoelen: kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming. We zettenweonselke dag in voor goed onderwijs.
Afgelopen jaar hebben we goed onderwijs verzorgd en de leerlingen in de regio verschillende type onderwijs aangeboden. De leerlingen hebben diploma’s behaald (gemiddeld 90,64%) en beoordelen de sfeer en de veiligheid op de scholen met een voldoende. Er is extra veel aandacht geweest voor het beleid op het gebied van de basisvaardigheden. Elke school heeft het doel gerealiseerd dat er actueel beleidsplannen zijn en dat dit beleid ook uitgevoerd wordt. En belangrijke doelstelling voor 2024 was het vormgeven van het kwaliteitsbeleid. We hebben hier goede stappen in gezet en hebben het kwaliteitsbeleid vastgesteld. Dit beleid beschrijft hoe wij elke dag werken aan het verbeteren van het onderwijs en het onderwijs evalueren.
Voor de scholen hebben we als belangrijke doelstelling dat we door de overheid gestelde doelen, die veelal gaan over kwalificatie, behalen. Bij Dunamare hebben de scholen daarnaast eigen doelstellingen op het gebied van socialisatie en persoonsvorming die aansluiten bij hun eigen leerlingpopulatie, hun (onderwijs)visie en de fase van ontwikkeling van de school.
Onze onderwijsdoelen
Basisvaardigheden
Binnen Dunamare onderwijs is er veel aandacht voor de basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap) van leerlingen. Niet voor niets stellen we in ambitie 1 van onze strategische visie dat alle leerlingen de essentiële basisvaardigheden ontwikkelen voor hun vervolgopleiding en de arbeidsmarkt. Elke school heeft een actueel taal-, reken- en burgerschapsbeleidsplan. Voor taal en rekenen is hierin beschreven welke methode-onafhankelijke toetsen de school gebruikt om de referentieniveaus van de leerlingen te monitoren. Op het gebied van burgerschap is er vooral aandacht voor een beschrijving van de leerlingpopulatie op de school, wat dit betekent voor de doelen op het gebied van burgerschap en hoe deze op samenhangende wijze aangeboden kunnen worden. Onze Dunamare Academie heeft meerdere bijeenkomsten opgezet om ervaringen op deze gebieden uit te wisselen.
Onderwijsresultaten 2024
Aangezien we onze leerlingen gekwalificeerd hun verdere (onderwijs)loopbaan in willen laten gaan, is examinering een belangrijk onderdeel van ons onderwijs. In schooljaar 2023-2024 was het gemiddelde slagingspercentage van alle scholen binnen Dunamare 90,64%. Onze belangrijkste doelen voor 2024 hebben we dus behaald. Een aantal schoolafdelingen behoeven nog wel extra aandacht. Meer informatie over de onderwijskwaliteit van de scholen van Dunamare onderwijs vind je op de scholenpagina’s via scholenopdekaart.nl.
Zo organiseren wij ons
Dunamare kwaliteitsbeleid
Volgens ambitie 1 van onze strategische visie bieden we elke leerling een hoogwaardig onderwijsniveau. Binnen Dunamare werken we daarom vanuit een sterke kwaliteitscultuur. Dat gaat vooral over de manier waarop we met elkaar samenwerken. Ons kwaliteitsbeleid kent zes pijlers die bewezen bijdragen aan het bereiken van goed onderwijs, namelijk :
- We werken vanuit een gedeelde visie.
- Gezamenlijk ontwikkelen wij ons onderwijs elke dag.
- Bij ons zorgt leiderschap voor verbinding en samenhang binnen de organisatie.
- Bij ons zijn leerlingen medeverantwoordelijk voor het onderwijs.
- Ons strategisch hr-beleid ondersteunt medewerkers zodat zij het verschil kunnen maken.
- Wij werken vanuit een open en onderzoekende houding.
Kwaliteitszorg
Op alle niveaus in de organisatie is een kwaliteitszorgcyclus de basis voor het behoud van de onderwijskwaliteit of het versterken daarvan. In lijn met ambitie 5 van onze strategische visie (we werken vanuit richting, ruimte, rekenschap en reflectie) bespreken we 2 keer per jaar de ontwikkeling van de scholen. Deze rapportage helpt het CvB om in de breedte ontwikkelingen binnen de scholen te signaleren en hierop te acteren. De rapportages zijn ook een voedingsbodem voor CvB en schoolleiding om te reflecteren op de behaalde resultaten, de gewenste resultaten en welke randvoorwaarden daarvoor nodig zijn.
Audits & visitaties, intern en extern
Leren doe je ook samen met anderen, stellen we in ambitie 2 van onze strategische visie. Dunamare onderwijs organiseert zelf audits en visitaties waarbij onze collega’s, onder leiding van een externe voorzitter, een collega-school bezoeken en in 1 dag goed leren kennen. Vanaf schooljaar 2024-2025 is de opzet van de audits iets steviger geworden, met een specifieke scholing voor de deelnemers en een externe voorzitter én secretaris; de visitaties blijven meer ontwikkelingsgericht. Naast de interne visitaties maken onze scholen graag gebruik van bijvoorbeeld de visitaties en accreditaties van de Dalton-vereniging, vanuit het samenwerkingsverband en van de bezoeken die de Inspectie van het Onderwijs aan onze scholen aflegt. Resultaten van deze laatste delen we met elkaar zodat iedereen kan leren van de kritische blik van buiten die de onderwijsinspectie meebrengt. Hierbij leren we intensief van en met elkaar.
Toetsing en examinering
Ons doel is de toetsing op alle scholen op goed niveau te organiseren; de vraag is met name hoe het proces van toetsen het leerproces van de leerling of het onderwijsproces in de klassen kan ondersteunen. De scholen voeren hier steeds meer het gesprek over en zoeken naar manieren om dit in het schoolexamen te reflecteren. Tegelijkertijd ontwikkelen de examencommissies op de scholen zich verder. De kwaliteit van het (school)examenproces ligt sterk bij de scholen. De examensecretaris heeft een belangrijke uitvoerende rol en de examencommissies borgen het proces steeds beter. Daarmee zijn zij in toenemende mate gesprekspartner voor de schoolleiding.
Onderwijsachterstanden
De vso-scholen van Dunamare besteden de onderwijsachterstandsmiddelen aan extra ondersteuning, zoals inzet van sociaal-pedagogisch medewerkers, schoolontbijt, meer mogelijkheden voor sport en creativiteit, extra bijles en intensieve individuele begeleiding. Zo krijgen leerlingen de ondersteuning én kansen die ze nodig hebben om tot leren en ontwikkeling te komen.
Mens en Organisatie
We werken aan goed onderwijs voor alle leerlingen. Daarvoor hebben we voldoende, gemotiveerde en betrokken, gekwalificeerde medewerkers nodig. We zien onze mensen als professionals die zich blijven ontwikkelen, hun talenten inzetten en het beste uit zichzelf halen. Binnen Dunamare creëren we een werkomgeving die ontwikkeling stimuleert en waarin talent en expertise worden gewaardeerd en gedeeld. Het HR-domein ondersteunt dit door het aantrekken, ontwikkelen en behouden van deze professionals.
Doelstellingen voor onze medewerkers
We ondersteunen en stimuleren onze medewerkers door te investeren in talentontwikkeling en een positief werkklimaat, waarin iedereen zich thuis voelt en gewaardeerd wordt. Dit doen we door het voeren van strategisch personeelsbeleid en door onderdeel te zijn van de onderwijsregio. Daarnaast nemen we deel aan de opleidingsschool H2O. We lichten dit beleid hieronder toe.
Hoe komen we aan voldoende personeel?
Werving en behoud van gekwalificeerd personeel
In 2024 heeft Dunamare verschillende initiatieven ondernomen om voldoende gekwalificeerde medewerkers aan te trekken en te behouden, al dan niet in samenwerking met de onderwijsregio. Dit was noodzakelijk gezien uitdagingen zoals het oplopend lerarentekort, onderwijsbezuinigingen en de veranderende arbeidsmarkt.
In- en uitstroom
In 2024 heeft
het Bestuurs- en Servicebureau de scholen actief ondersteund bij het opstellen
van vacatureteksten, het uitwisselen van sollicitanten tussen scholen binnen
Dunamare en het verhogen van de online vindbaarheid. Daardoor waren onze
vacatures beter zichtbaar en was het wervingsproces efficiënter. Ook namen we deel aan het Meet & Greet Event, georganiseerd vanuit de onderwijsregio.
Resultaten 2024:
- 3.451 sollicitaties via het recruitmentsysteem.
-
204 bezoekers op het Meet & Greet Event, waarvan 152 vervolgens een of meerdere meeloopdagen hebben bijgewoond. 9 potentials hebben deelgenomen aan de oriëntatietraining Talent als Docent.
82 nieuwe aanmeldingen voor vacature-alerts. In totaal zijn er nu 309 aanmeldingen.
- Tijdens de wervingsperiode (maart t/m juni) gemiddeld 4.000 websitebezoekers per maand op de vacaturesite.
- Totaal medewerkers OP Dunamare 1.190. Daarvan is 11,1% onbevoegd of studerend voor)
Deze cijfers laten zien dat de Dunamare-scholen goed vindbaar zijn voor potentiële kandidaten in deze krappe arbeidsmarkt.
In 2024 zijn 285 medewerkers uit dienst gegaan, 15% op het totaal aantal medewerkers. We vinden het belangrijk om aan een uitdiensttreding net zoveel aandacht te besteden als aan een indiensttreding. Onze exit-enquête levert de school en hr waardevolle feedback op die wij inzetten om de instroom en behoud van (toekomstige) medewerkers te verbeteren.
Opleidingsschool H2O
Om studenten op te leiden tot start bekwaam docent, werken 12 Dunamare-scholen samen binnen Opleidingsschool H2O. Onze partners zijn de Hogeschool van Amsterdam, de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit.
In 2024 hebben 300 docenten in opleiding stage gelopen op 1 van de 12 H2O-scholen, daarvan studeerden er 208 aan de instituten binnen ons partnerschap, een record aantal. De docenten in opleiding leren niet alleen van ons; via hen leren wij ook over nieuwe didactische en educatieve ontwikkelingen.
Sinds 2023 treden de Dunamare-scholen die nog geen deel uitmaken van opleidingsschool H2O gefaseerd toe tot H2O in een zogenaamde kern-schilconstructie met H2O-scholen.
De Dunamarescholen die geen deel uitmaken van opleidingsschool H2O
zijn over het algemeen te klein om een volledige opleidingsinfrastructuur in te
richten. Deze “schilscholen” worden gekoppeld aan nabijgelegen
Dunamarescholen die als opleidingslocatie wel deel uitmaken van H2O,
de zogenaamde “kernscholen”. De lerarenopleiders van de kernscholen zetten hun
expertise en vaardigheid met betrekking tot opleiding en begeleiding in op de
schilscholen. Daarnaast kunnen de docenten in opleiding op de schilscholen
gebruik maken van het opleidingsaanbod en het netwerk van H2O. Het
zijn vooral collega’s die nu nog onbevoegd voor de klas staan, die hiervan
profiteren. Zo geven we binnen Dunamare vorm aan het motto van H2O:
Samen Meer.
Sinds augustus 2023 is De Hartenlust gekoppeld aan Het Schoter, het Wim Gertenbach College is gekoppeld aan het Montessori College Aerdenhout, ISK Haarlem is gekoppeld aan het Spaarne College en de Prof. Dr. Gunningschool VSO is als schilschool gekoppeld aan de VSO Daaf Geluk.
Deze samenwerking wordt in schooljaar 2024-2025 verder verdiept en op termijn verder uitgebouwd.
Regionale aanpak personeelstekort (RAP) en Talent als Docent
Sinds 2020 werkt Dunamare onderwijs actief samen met andere vo- en mbo-besturen om het personeelstekort in de regio Zuid-Kennemerland & Groot-Amsterdam aan te pakken. Samen hebben we het project Talent als Docent opgezet.
In 2024 kreeg deze regionale aanpak een verdiepend vervolg in onderwijsregio Kennemerland & Groot-Amsterdam, een van de 29 voorloper onderwijsregio’s in Nederland. De focus van de activiteiten ligt op:
- Werving, voorlichting, matching, opleiding, begeleiding & professionalisering
- Strategisch HRM
- Onderzoek & Experiment
Binnen de regio zijn er tijdens 10 voorlichtingsavonden zo’n 80 geïnteresseerden voorgelicht over een eventuele overstap naar het onderwijs. Daarnaast zijn er met 127 potentials een of meerdere individuele adviesgesprekken gevoerd. De orientataietraining Ontdek je Talent als Docent is in 2024 3 keer aangeboden. Voor deze training zijn 58 intakegespreken gevoerd, waarna 37 kandidaten de training konden gaan volgen. Na afloop is met alle kandidaten nazorggesprekken gevoerden zijn 28 potentials doorverwezen naar e lerarenopleidingen en 21 potentials doorverwezen naar meeloopdagen op de scholen.
Veel Dunamare-collega’s zijn betrokken bij de ontwikkeling, organisatie, uitvoering en deelname aan activiteiten, zoals het Meet & Greet Event in de Expo Haarlemmermeer, het trainingsaanbod van Talent als Docent en de werkgroepen binnen de 3 pijlers.
Daarnaast hebben we sinds 1 september 2024 7 wereldburgers voor de klas staan. Het betreft statushouders met een lesbevoegdheid die in Nederland erkend is. Deze wereldburgers worden veelal aangesteld in een rol als onderwijsassistent en kunnen vanuit die rol binnen de context en de gemeenschap van de school, in 1 of 2 jaar toegroeien naar een baan voor de klas. Dat proces richt zich op het zich eigen maken van de cultuur van het Nederlandse onderwijssysteem, en het leren van de Nederlandse taal en de vaktaal.
Hoe behouden we ons personeel?
Medewerkertevredenheidsonderzoek (MTO)
De resultaten van het MTO van eind 2023 zijn begin 2024 besproken op de scholen, die een plan van aanpak met doelen hebben opgesteld. De overkoepelende resultaten zijn besproken binnen het CvB en het Bestuurs- en Servicebureau.
Tops van het MTO:
- 76% van alle medewerkers heeft de vragenlijst ingevuld
- Medewerkers geven een 8,2 voor de tevredenheid met hun werk
- Medewerkers voelen zich sterk betrokken bij de school en bij hun team
Tips van het MTO:
- Werkdruk
- Eigen invloed op het werk
Werkdrukmiddelen
In de CAO VO is afgesproken dat er zowel individuele als collectieve werkdrukmiddelen worden ingezet. Voor de individuele middelen (de LFB-uren) is een document met richtlijnen opgesteld. Voor de collectieve middelen wordt per school, in overleg met de MR, een plan gemaakt. De afdeling HR heeft, samen met de schoolleidingen, kaders en richtlijnen opgesteld en ondersteunt bij de ontwikkeling van de plannen.
Dunamare heeft in totaal € 4,5 miljoen voor werkdrukmiddelen gekregen in kalenderjaar 2024. Hiervan is 50% van de middelen toegerekend aan de collectieve aanpak en 50% aan de individuele aanpak. Voor de zomer van 2024 hebben de scholen de werkdrukplannen geëvalueerd. Op basis van school-specifieke wensen zijn de plannen herzien, met de leidinggevende afgestemd en zijn de collectieve werkdrukplannen 2024-2025 in samenspraak met de personeelsgeleding van de MR vastgesteld.
Ziekteverzuim
Het afgelopen kalenderjaar is het ziekteverzuim bij Dunamare teruggelopen en onder het landelijke gemiddelde gebleven. Dunamare breed over het jaar 2024 was het ziekteverzuim 5,7%.
Verzuimbeleid
We hebben een uitgebreid verzuimbeleid, zowel preventief als curatief. Met ons preventieve beleid proberen we medewerkers fit te houden. Als ze alsnog ziek worden, helpen we ze zo goed mogelijk bij hun herstel. In september 2024 zijn we, na een zorgvuldige aanbesteding, overgestapt naar nieuwe arbodienst Dokter Jones. De werkwijze en kijk op verzuim van deze dienst sluiten goed aan bij de visie van Dunamare.
Parttimers
De behoefte om parttime te werken kan van jaar tot jaar verschillen. We vragen daarom aan het begin van elk schooljaar aan al onze parttimers of ze meer uren willen werken. Van onze 1.829 medewerkers werkte eind 2024:
- 71% parttime
- 29% fulltime
Duurzame inzetbaarheid
Zoals we in ambitie 4 van onze strategische visie stellen, zoeken we creatieve oplossingen om onze ondersteuning op peil te houden en flexibel te kunnen inspelen op veranderingen. Voor het duurzaam inzetbaar houden van onze medewerkers hebben we beleid ontwikkeld gericht op specifieke doelgroepen:
o 60-plussers
Om de duurzaamheid van onze 60+ plussers te bevorderen vanaf het 60e levensjaar, kunnen ze met een generatieregeling minder werken met gedeeltelijke compensatie van het salaris. Doel is om in balans en in goede gezondheid tot de pensioenleeftijd te werken. Daarnaast zorgt deze regeling voor behoud van kennis en kennisoverdracht. In 2024 hebben 92 medewerkers van deze regeling gebruikgemaakt.
o Jongere en startende docenten
Een goede start is de basis voor een duurzame loopbaan. Daarom hebben we voor onze jonge en startende docenten uitgebreide inwerkprogramma’s ontwikkeld voor de eerste 3 jaar. Daarin krijgen ze coaching en begeleiding, gericht op het ontwikkelen van hun talenten en het vergroten van hun kennis en vaardigheden.
o Life events
Tijdens hun loopbaan kunnen medewerkers te maken krijgen met verschillende life events. Denk hierbij aan het verlies van een dierbare, de zorg voor naasten of het ouderschap. Om medewerkers in deze situaties te ondersteunen, biedt Dunamare diverse regelingen. In sommige gevallen wijken we zelfs af van de wettelijke of CAO VO-bepalingen, ten gunste van de medewerker. Dunamare hecht er veel waarde aan om in deze belangrijke levensfases passende ondersteuning te bieden.
o Gepensioneerden
We benaderen gepensioneerde medewerkers en moedigen hen aan om opnieuw aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als docent, projectmedewerker, leerlingbegeleider of invaller bij tijdelijke vacatures. Daarnaast stimuleren we collega’s die bijna met pensioen gaan om beschikbaar te blijven voor onze scholen. Om dit mogelijk te maken, hebben we de Senior Talentpool opgericht. Geïnteresseerden kunnen zich hier zelf voor aanmelden. Al met een paar uur per week kunnen zij een waardevol verschil maken voor de school. Eind 2024 waren 13 gepensioneerde medewerkers via deze pool actief bij Dunamare.
Dunamare Academie
Leren en ontwikkelen doe je samen met collega’s bij de Dunamare Academie. Het is dé plek waar Dunamare-collega’s elkaar ontmoeten. Gedurende het hele schooljaar organiseert de Dunamare Academie ruim 250 online en klassikale trainingen en daarnaast diverse leernetwerken waar vakcollega’s van de Dunamare-scholen bij elkaar komen. Deze ontmoetingen tussen collega’s van de scholen leveren een enorme bijdrage aan de verbreding en verdieping van kennis en vaardigheden. Hiermee ondersteunt de Dunamare Academie bij uitstek ambities 1 en 2 van onze strategische visie: we ondersteunen medewerkers om hun talenten optimaal te benutten en we bevorderen een cultuur waarin we van en met elkaar leren.
Inschrijvingen trainingen | 2022 | 2023 | 2024 |
---|---|---|---|
% van alle Dunamare medewerkers | 28,1% | 30,5% | 33,0% |
In de evaluaties komt de waardering van de cursisten voor de ontwikkelmogelijkheden bij de Dunamare Academie telkens terug:
- 8,4 is de gemiddelde beoordeling van de kwaliteit van de trainingen (op een schaal van 1 tot 10).
- 8,5 is de gemiddelde beoordeling van de deskundigheid van de trainers (op een schaal van 1 tot 10).
Vraag en aanbod Dunamare Academie
De invulling van het trainingsprogramma van de academie wordt jaarlijks geëvalueerd, herzien, bijgestuurd en (nieuw) ontwikkeld (volgens de PDCA-cyclus) in samenwerking met de (eindverantwoordelijk) schoolleiders, de afdelingen op het Bestuurs- en Servicebureau en andere stakeholders. Zo sluit het aanbod altijd aan op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs en dragen we bij aan het wendbaar maken van de organisatie.) De aandachtsgebieden:
- Ondersteunen van leren van leerlinge
- Organisatie van het onderwijs
- Ondersteunen van leren van collega’s
- Leiderschapsontwikkeling
- Persoonlijke ontwikkeling
- Vitaliteit
Zie ook:www.dunamare-academie.nl
Vitaliteit en welzijn
Dunamare biedt veel mogelijkheden voor medewerkers om te zorgen voor hun vitaliteit, binnen de Dunamare Academie, Dunamare Doet Meer en vanuit het hr-vitaliteitsprogramma. In 2024 is er een nieuw beleidsstuk over vitaliteit aangenomen met de visie en de zienswijze van Dunamare. Daarnaast is de samenwerking met OpenUp een jaar verlengd om meer medewerkers preventieve en laagdrempelige ondersteuning voor de mentale gezondheid te kunnen aanbieden. Elk jaar evalueren we het aanbod en kijken we of het past bij de behoefte van de medewerkers en de trends in de markt.
Sociale veiligheid
Een veilige werkomgeving is essentieel om je werk goed te kunnen doen. Dunamare heeft 3 bovenschoolse interne vertrouwenspersonen en 2 externe vertrouwenspersonen, bij wie medewerkers anoniem terechtkunnen. Jaarlijks brengen zij verslag uit aan het CvB over het aantal en de aard van de meldingen. Uit deze rapportages blijkt dat medewerkers de vertrouwenspersonen steeds beter weten te vinden. Sociale veiligheid is daarnaast een vast onderdeel van het tweejaarlijkse Medewerkertevredenheidsonderzoek.
Uitbreiding secundaire arbeidsvoorwaarden
Met maatwerk en creatieve oplossingen zorgen we ervoor dat Dunamare onderwijs een prettige werkgever is en blijft. Onze secundaire arbeidsvoorwaarden waren ook in 2024 concurrerend, met onder andere een vitaliteitsregeling en het verruimen van de mogelijkheden voor de besteding van het levensfasebudget (LFB). Het huidige pakket van secundaire arbeidsvoorwaarden is per 31 juli 2024 verlopen. Het onderzoek naar een nieuw pakket loopt. We verwachten per voorjaar 2025 de beste oplossing te kunnen presenteren.
Mobiliteitsbeleid
De samenleving is voortdurend in beweging. Om hierop in te spelen, stimuleert Dunamare de ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en mobiliteit van medewerkers. Ontwikkeling vatten we breed op: zowel horizontale als verticale groei zijn belangrijk en kunnen dagelijks plaatsvinden. In 2024 is het mobiliteitsbeleid herzien en aangenomen. Bij verplichte mobiliteit staat een prettige en zorgvuldige begeleiding van medewerkers, zowel binnen als buiten Dunamare, centraal. Transparantie over het proces is daarbij een belangrijke pijler.
Taakbeleid
Binnen het taakbeleid op onze scholen houden we rekening met de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en een goede werk-privébalans. We verdelen taken op basis van talenten, plezier en de bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling. Voor het onderwijzend personeel is er ontwikkeltijd, deels gefinancierd via de regeling professionalisering en begeleiding van starters en schoolleiders. De keuzes binnen het taakbeleid zijn zorgvuldig afgestemd met de medezeggenschapsraden van de scholen.
Personeel niet in loondienst (PNIL)
Vanaf 2022 heeft het ministerie van OCW de wijze van doorgeven van gegevens rondom Personeel niet in loondienst (PNIL) gestructureerd. Wij voldoen aan het juist aanleveren van deze gegevens in een separate verantwoording aan het ministerie van OCW. Het totale percentage inhuur van de personele lasten over 2024 bedraagt 4%, inclusief NPO-inzet (zie ook paragraaf doelmatigheid).
Banenafspraak
De banenafspraak is een onderdeel van de Participatiewet en komt voort uit het Sociaal Akkoord van 2013. Het doel is om 125.000 extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking in de periode tot 2026. Deze banen zijn bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig het minimumloon te verdienen. Binnen Dunamare brengen we de medewerkers die in de No Risk vallen in kaart met een aantekening in het personeelssysteem.
Voor aankomend jaar willen we de volgende acties inzetten:
- In kaart brengen van passende werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking.
- In kaart brengen van de financiële regelingen zoals loonkostensubsidie, jobcoaches en voorzieningen voor werkplekaanpassingen.
- Contact maken met UWV en jobcoaches om de plekken onder de aandacht te brengen van de juiste doelgroep.
Zo organiseren we ons
Afgelopen jaar hebben we gewerkt aan een nieuw strategisch hr-plan voor de periode 2025-2029, dat begin 2025 is gepresenteerd. Dit plan speelt in op belangrijke trends en ontwikkelingen, zoals:
- Oplopend lerarentekort
- Werkdruk en vitaliteit
- Onderwijsbezuinigingen
- Flexibele schil (docenten als zzp’er en weer inhuren)
- Andere generaties op de arbeidsmarkt met diverse wensen
- Duurzaamheid, sociale doelen
- Digitalisering en AI
Naast deze trends is de strategische visie van Dunamare een belangrijk uitgangspunt voor het hr-plan. Conform ambitie 1 van deze visie is het ons doel om een aantrekkelijke en op ontwikkeling gerichte werkomgeving te creëren, waarin medewerkers zich continu blijven ontwikkelen, zowel als professional als mens, en het beste uit zichzelf willen halen. Zo kunnen zij blijven bijdragen aan kwalitatief goed onderwijs voor alle leerlingen.
Human relations
Geïnspireerd door onze sturingsfilosofie, waarin we oog voor elke leerling hebben, verschuift de focus in ons hr-beleid van human resources naar human relations. Omgekeerd leveren de relevante hr-data en interne analyses, zoals een kwantitatief overzicht van de bezetting en analyses van markttrends, ook een waardevolle bijdrage aan de strategische koers van Dunamare. Deze data verrijken we met de gegevens vanuit de scholen, om de juiste beslissingen te kunnen nemen. In de kwaliteitsgroep HR is het strategisch hr-plan een terugkerend thema.
Samen oplossingen vinden
Hoe kunnen we onze interne kwaliteit beter benutten bij het vervullen van leidinggevende posities? Deze vraag stond centraal op de themabijeenkomst in mei 2024. De MR’s van de scholen, de GMR, de afdeling HR, een aantal schoolleiders en het College van Bestuur (CvB) verkenden op de bijeenkomst samen mogelijke oplossingen voor dit vraagstuk en andere ingewikkelde kwesties. Er was een presentatie van huidige initiatieven en door vanuit verschillende perspectieven de vraag te bekijken, naar elkaar te luisteren en nieuwe vragen te stellen, kwamen we tot nieuwe inzichten. Een mooi voorbeeld dus van ambitie 2 van onze strategische visie: leren doe je ook samen met anderen.
Dunamare-leiderschap
In 2024 zijn we gestart met het vernieuwen van onze visie op leiderschap binnen Dunamare. Door een bestaand leiderschapsmodel – secure base leadership – te koppelen aan de 4 r’en van onze strategische visie (zie ambitie 5: richting, ruimte, rekenschap en reflectie) creëren we een concreet beeld van leiderschapsgedrag. Dit geeft onze leidinggevenden handvatten voor de invulling van hun leiderschap, zowel bij hun dagelijkse uitdagingen als voor onze lange termijn ambitie om een wendbare en flexibele organisatie te zijn.
Verklaringen omtrent gedrag
Alle medewerkers in dienst bij Dunamare zijn tijdig in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Bij Dunamare start geen enkele medewerker met het uitvoeren van werkzaamheden vóór de datum van de VOG. Dit is opgenomen in het beleid van Dunamare.
Vanaf het jaar 2024 dient Dunamare apart te rapporteren over de aantallen VOG’s voor nieuwe medewerkers. waarbij ook inhuur van externen wordt meegenomen. Onderstaande tabel geeft dit weer voor 2024:
Aantal | VOG aanwezig op ingangsmoment | VOG te laat aanwezig | VOG niet aanwezig | |
---|---|---|---|---|
Nieuwe medewerkers in loondienst | 312 | 312 | 0 | 0 |
Nieuwe personen niet in loondienst met een VOG-verplichting | 88 | < 5 | < 5 | 0 |
Wij hebben onze accountant niet separaat opdracht gegeven om de werkzaamheden zoals opgenomen in de bijlage IV bij het Onderwijsaccountantsprotocol inzake de tijdige aanwezigheid van de VOG in 2024 uit te voeren.
Beheersing van uitgaven inzake uitkeringen na ontslag
Het gevoerde beleid gericht op beheersing van uitgaven inzake uitkering na ontslag is erop gericht de financiële impact te beperken en onnodige instroom in uitkeringsregelingen te voorkomen. Dunamare is geen eigenrisicodrager voor de WIA/WGA en betaalt hiervoor een premie aan het UWV. Om ziektegerelateerd ontslag zoveel mogelijk te voorkomen, hanteren wij een uitvoerbaar vitaliteitsbeleid en werken we samen met externe partijen om uitval te beperken en de instroom in de WIA/WGA en ziektewet te minimaliseren.
Daarnaast beheersen we de uitgaven bij ontslag door medewerkers zoveel mogelijk te laten uitstromen naar een nieuwe baan, waardoor de instroom in de WW wordt beperkt.
Facilities
Goede leeromgeving
Om primair te kunnen focussen op het geven van goed onderwijs, is een veilige, gezonde, inspirerende en uitdagende werk- en leeromgeving van belang. We creëren een inclusieve leeromgeving om jezelf te ontdekken, samen met anderen te leren en te werken aan talentontwikkeling en meer.De afdeling Facilities draagt hieraan bij door de scholen te ondersteunen en te ontzorgen op het gebied van huisvesting, inkoop en IT. Deze 3 disciplines werken integraal samen om een kwalitatieve leeromgeving te creëren. Bovendien zorgt een gestructureerde, efficiënte, uniforme en zorgvuldige manier van werken ervoor dat de financiële middelen zo veel mogelijk naar het primaire proces gaan. Onze integrale samenwerking binnen de afdeling biedt ook een strategisch voordeel, omdat we ontwikkelingen sneller signaleren. Zo kunnen wemeer en beter bijdragen aan een optimale leeromgeving, nu en in de toekomst.
Huisvesting van onderwijslocaties
Van de 32 locaties van Dunamare onderwijs is de gemeente van 26 locaties de economisch eigenaar. Dunamare onderwijs is van deze 26 locaties de juridisch eigenaar. Twee locaties hebben we in gebruik via de gemeente en twee locaties huren we bij een externe partij, waaronder die van het Bestuurs- en Servicebureau. Met de oplevering van de nieuwbouw van het Rietland College en Avantis College begin 2025 hebben we binnenkort één huurlocatie minder. Twee locaties, beiden in Harlingen, zijn volledig in eigendom van Dunamare onderwijs, waaronder de nieuwgebouwde huisvesting. We onderhouden goede contacten met de gemeenten van onze onderwijslocaties over de toekomst van de locaties en de mate waarin de gemeente en wijzelf financieel bijdrage aan de verbetering, renovatie, uitbreiding en nieuw & verbouw van onze locaties.
Facilities
Vanuit het Bestuurs- en Servicebureau werken we in teamverband, waarbij we onze collega’s op de scholen graag betrekken. Samenwerken vanuit richting, ruimte, rekenschap en reflectie noemen we dat – ambitie 5 in onze strategische visie. We kijken naar de behoeften van de scholen over de gehele breedte en proberen inhoudelijk passende oplossingen te bieden die geleidelijk gestandaardiseerd worden. We faciliteren bijeenkomsten over gedeelde thema’s waar scholen voordeel uit kunnen halen en wisselen waardevolle kennis uit. Het afgelopen jaar hebben we een kennisdelingsbijeenkomst gehouden over de introductie van een online facilitair informatieportaal met specifieke afdelingsinformatie voor de scholen.
IT
De afdeling IT richt zich steeds meer op de inhoudelijke inzet van IT, in plaats van zich uitsluitend te concentrerenopdetechnische aspecten.Dezeveranderingweerspiegelteendieperbegrip vanderoldie IT speelt in het onderwijs: we moeten deze technologieën integreren op een manier die zowel onderwijzend als verrijkend is.
De IT-afdeling zorgtniet alleen voor deinfrastructuuren de operationeleaspecten, zoals netwerkbeveiliging en systeembeheer, maar verbetert ook actief het onderwijs met technologie.Wijondersteunenbijvoorbeeldheteffectiefgebruikvankunstmatigeintelligentieenanderegeavanceerde technologieën om de leerervaring te verrijken. We houden hier informatiebijeenkomsten voor om kennis uit te wisselen en geven voorlichting over het gebruik van KI. Daarnaast hebben we trainingen ontwikkeld die vast onderdeel zijn geworden van onze eigen academie en afgelopen jaar veelvuldig werden bezocht. In samenwerking met de scholen ontwikkelen we beleid over KI. Zo vullen we ambitie 1 van onze strategische visie in om een hoogwaardig onderwijsniveau te bieden passend bij de voortdurend veranderende samenleving.
Veiligheid en continuïteit
Een veilige virtuele leeromgeving is net zo belangrijk als een veilige fysieke leeromgeving. Daarom zetten we voortdurend in op bewustwording over informatiebeveiliging en privacy onder onze gebruikers. Zo bieden we doorlopende bijscholing en nascholing over deze onderwerpen aan. Gebruikersbewustzijn is ook een integraal onderdeel van de onboarding-procedure voor nieuwe medewerkers. Ons onderwijs is namelijk steeds meer afhankelijk van informatie en ICT, maar daardoor zijn we ook kwetsbaarder en ontstaan er nieuwe risico’s. De hoeveelheid informatie, waaronder persoonsgegevens, neemt toe door ontwikkelingen als gepersonaliseerd leren met ICT. Om die informatie goed te beschermen en veilig en verantwoord met persoonsgegevens om te gaan, hebben we in 2024 het beleid voor informatiebeveiliging en privacy (IBP) verder geïmplementeerd. Het goed regelen van IBP in een IBP-FO-beleid (FO: Funderend Onderwijs) is noodzakelijk om de gevolgen van deze risico’s tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen en de voortgang van het onderwijs en de bedrijfsvoering te verzekeren.
Deze thema's staan prominent op de agenda
van zowel het directieteam als de
Raad van Toezicht. Met onze richtlijnen voor online lesgeven en examineren
voldoen we aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). We blijven
alert op nieuwe wetgeving en trends in de sector, zoals we in onze strategische
visie bij ambitie 4 stellen. Het IBP-beleid wordt in 2027 definitief
vastgesteld.
Aan de technische kant zorgen we voor de beveiliging van informatie met regelmatige
audits. De audit in 2024 is met succes doorlopen. Er is niet alleen gekeken
naar de techniek, maar ook naar de organisatorische aspecten. We zorgen ook voor informatiebeveiliging
door actief in te spelen op actuele
ontwikkelingen in de IT-sector. Een toegewijd team van interne en externe
specialisten zorgt dat we altijd bijblijven met het implementeren van de beste
praktijken en technologieën. Zo garanderen we niet alleen een veilige, maar ook
een vooruitstrevende en responsieve virtuele leeromgeving.
Huisvesting
Kwalitatief goed onderwijs vraagt om een kwalitatief goed gebouw. Ons uitgangspunt is om voor elke leerling én elke medewerker een gezonde en duurzame werk- en leeromgeving te creëren, die uitdaagt tot het verbeteren van leer- en werkprestaties.Toekomstgericht en flexibel,omtekunnen inspelen op veranderend onderwijs. We werken daarbij met een strategisch huisvestingsplan (SHP) en een Groot Onderhoudsplan, waardoor wetijdig eneffectief kunnenmeebewegenmetdebehoeftes vanveranderendonderwijs, maar wel onderbouwd vanuit strategische inzichten.Dit resulteert in een veilig en optimaal onderhouden schoolgebouw gebaseerd op gefundeerde keuzes.
Onze ambitie is om duurzaam te bouwen en daarom is ons uitgangspunt om bij nieuwbouw zoveel mogelijk ENG (Energie Neutraal Gebouw) of BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) te bouwen. In 2024 is BENG gerealiseerd voor onze nieuwbouw in Harlingen en begin 2025 wordt de nieuwbouw Avantis/Rietland ‘nul op de meter’ opgeleverd. Om deze ambitie te realiseren zijn wij sterk afhankelijk van de betreffende gemeente om ons daarin te faciliteren.
Investeren in duurzaamheid
Afdeling Facilities toetst haar beleid en regels ook aan de Sustainable Development Goals (SDG’s), meer hierover in het hoofdstuk Duurzaamheid.
Stimuleren van bewust energiegebruik
We organiseren regelmatig bijeenkomsten om scholen te stimuleren hun energiegebruik te optimaliseren. Daarnaast doen we periodiek energiescans op de scholen om zowel technische als organisatorische verbeteringen door te voeren. Tussentijds monitoren we het energieverbruik via SkySpark om smart data te kunnen aflezen en bij te sturen in het energieverbruik indien nodig. Scholen kunnen zelf ook afwijkingen waarnemen en hierop acteren.
In 2024 is er 1.159 MWh zonne-energie zelf opgewekt door alle Dunamare scholen. De totale gebouwvraag was 3.925 MWh elektriciteit. Dat betekent dat ongeveer 30% van de stroom die de gebouwen hebben verbruikt, zelf is opgewekt uit zonne-energie.
Ten opzichte van 2023 heeft Dunamare een besparing van 456 MWh in het elektragebouwverbruik gerealiseerd, dankzij o.a. adequate monitoring van het energieverbruik, aangepast gedrag en verduurzamingsmaatregelen zoals het vervangen van conventionele verlichting voor ledverlichting.
Als gevolg van verduurzaming heeft Dunamare 17.819 M3 bespaard op het gasverbruik.
Duurzaam inkopen
Verduurzamen doen we in onze gebouwen, maar ook in de manier waarop we handelen en werken. Dat begint al bij duurzaam inkopen. Onze selectiecriteria bij inkoop en aanbestedingen zijn hierop gericht. Zo kijken we naar het aantal voertuigbewegingen als we iets inkopen, kiezen we voor een groene footprint en hebben we afgelopen jaar gekozen voor een van de duurzaamste soorten van gas en elektra (en daarmee bijna 100% groen). We zijn gestart met een pilot afvalscheiding op scholen en zien de eerste positieve resultaten: minder restafval.
Voor Dunamare-brede aanbestedingen sluiten we steeds vaker aan bij landelijke inkooporganisaties. En specialistische aanbestedingen doen we zelf in samenwerking met adviespartners. Hetgelddatwedaarmee besparen, net als de tijd die we besparen door centrale inkoop,besteden weaan onderwijs.
Daarbij blijven we de inkopen altijd doen binnen de duurzaam en maatschappelijk verantwoorde kaders van ons inkoopbeleid.
Blik op de toekomst
Goed onderwijs vraagt om een goede en veilige leer-en werkomgeving, zowel fysiek als virtueel. Met gezonde gebouwen waarin de IT-infrastructuur is geborgd, de informatiebeveiliging onze aandacht heeft en waarvoor we grote inkopen centraal kunnen verzorgen. Zo kunnende scholen zich focussen op wat er écht toe doet: het onderwijs. Samen met al onze ketenpartners blijven we ons als afdeling inzetten en door ontwikkelen om ook komend jaar de kwaliteit en aansluiting van onze dienstverlening te kunnen garanderen.

Duurzaamheid
Bijdragen aan Sustainable Development Goals
Dunamare onderwijs werkt aan het inbedden van duurzaamheid in de organisatie en in onze strategie en ambitie. Dit past bij onze strategische ambities 4 en 5 om een effectieve organisatie te zijn die flexibel inspeelt op veranderingen. Ook wij willen en moeten immers bijdragen aan de klimaatdoelen die gesteld zijn door de Europese Unie. In de komende jaren inventariseren we verder welke initiatieven binnen Dunamare bijdragen aan de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. Dit zijn 17 ontwikkelingsdoelen die leiden tot een duurzamere wereld. Deze initiatieven delen we in het ESG-meetsysteem in om zo de prestaties op het gebied van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid te meten. De E staat voor Environmental (Milieu), S voor Social (Mens en Maatschappij) en G voor Governance (Behoorlijk bestuur). Dunamare volgt de ontwikkelingen in de onderwijssector op dit gebied.
Projectgroep duurzaamheid
In 2024 zijn wij gestart met een projectgroep duurzaamheid die zich bezighoudt met de duurzaamheidsdoelen van Dunamare onderwijs. De projectgroep treft ook de voorbereidingen voor de (mogelijk) verplichte rapportering over deze doelen over een aantal jaar (de Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD). Op dit moment is de onderwijssector nog vrijgesteld van verplichte rapportering.
Duurzame verbouwingen en onderhoud
Tijdens de inspecties voor de NEN 2767 van onze schoolgebouwen wordt ook het verduurzamingspotentieel geïnventariseerd. Onze bestaande gebouwen verduurzamen we op momenten die zich daar het beste voor lenen, zoals tijdens gepland groot onderhoud, een renovatie of uitbreiding. Om dit ook planmatig inzichtelijk te maken, zijn we in 2024 gestart met het integreren van verduurzamingsmaatregelen in het meerjaren onderhoudsplan (MJOP).
‘Betaalbare en Duurzame Energie’, en ‘Duurzame Steden en Gemeenschappen’ zijn doelen van de Verenigde Naties waarmee de afdeling Facilities haar huisvestingsbeleid in lijn brengt.
Concrete voorbeelden:
- Het vervangen van de conventionele verlichting door ledverlichting, zoals bij Praktijkschool Uithoorn en de Prof. Dr. Gunningschool (E).
- In 2024 zijn we gestart met een pilot om afval te scheiden op Het Schoter en het Tender College. De eerste resultaten blijken succesvol; zo wordt er bij Het Schoter op dit moment al 20% minder restafval opgehaald (E).
- In 2024 hebben we op het dak van het Vellesan College, een gemeentelijk monument, zonnepanelen geïnstalleerd (E).
- Bij het Ichthus Lyceum is een groendak aangebracht in samenwerking met de gemeente Velsen. De zuidgevel van het Ichthus Lyceum is bovendien vervangen en verduurzaamd met een dikkere isolatielaag en de kozijnen zijn vervangen voor kozijnen met HR+++ glas (E).
- Bij Praktijkschool Uithoorn en Technisch College Velsen/Maritiem College IJmuiden zijn in de schoolgebouwen op enkele plekken infraroodpanelen geplaatst als duurzame verwarmingsoplossing (E).
- Bij de vervanging van accespoints hebben we gekozen voor energiezuinige apparaten in alle panden van Dunamare (E).
Luchtkwaliteit
Ook de luchtkwaliteit binnen de schoolgebouwen blijven we
verbeteren. In 2024 hebben we met
behulp van een vangnetsubsidie de Prof. Dr. Gunningschool en het Ichthus
Lyceum voorzien van
mechanische balansventilatie. Inmiddels heeft 78% van onze schoolgebouwen
balansventilatie, waardoor deze scholen voldoen aan de vereiste van Frisse
scholen C.
De overige 22% van de scholen kunnen we in de toekomst tijdens de aanstaande
levensduur-verlengende renovaties met behulp van de gemeente en/of subsidies
ook naar de Frisse scholen C klasse brengen.
We monitoren de luchtkwaliteit op onze scholen voortdurend; dat wil zeggen de temperatuur, het CO2-gehalte en de luchtvochtigheid. Afhankelijk van de meetresultaten sturen we bij op de kwaliteit. Dat betekent in sommige gevallen, op scholen waar nu nog geen balansventilatiesysteem aanwezig is, dat er op natuurlijke wijze geventileerd wordt (de bewustwording blijft bestaan dat hier een energetische verbetering wenselijk is). Scholen met balansventilatie worden indien nodig door het systeem zelf gealarmeerd als het balansventilatiesysteem beter ingeregeld moet worden.
Ondersteuning
Bij het verbeteren van onze duurzaamheid werken we samen met gemeenten en de sector. Daarbij zijn we afhankelijk van onze stakeholders: ook zij moeten onze duurzaamheidsambities ondersteunen, en dat is nog niet altijd het geval. Daarom uiten we onze zorg over de (financiële) haalbaarheid van duurzaamheidsverbeteringen.
Extra bomen
De gemeente Velsen heeft een mooie stimulans om een extra bijdrage te leveren aan de natuur: voor elk duurzaam initiatief in haar gemeente plant zij een boom. Voor de verschillende verduurzamingsinitiatieven van Dunamare onderwijs (bij het Vellesan College, Ichthus Lyceum, Praktijkschool Uithoorn en Technisch College Velsen/Maritiem College IJmuiden) zijn er op 23 november 2024 verschillende bomen geplant in de gemeente Velsen. Een win-winsituatie dus.
Rapportage werkgebonden personenmobiliteit
Dunamare rapporteert vanwege haar omvang vanaf 2024 jaarlijks aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over de CO₂-uitstoot door mobiliteit van onze medewerkers. In het najaar van 2024 hebben we met een enquête onder alle medewerkers data opgehaald over hun reisbewegingen en soort vervoer. Een rapport met de CO₂-uitstoot over 2024 is aan de RVO verzonden. Dunamare heeft in 2024 een totaal berekende CO₂-emissie van 1,1 mln. kg CO₂ voor woon-werk en zakelijk verkeer. Per medewerker is dit een gemiddelde uitstoot van circa 645 kg CO₂.
Financiën
Ontwikkelingen in meerjarenperspectief
Samenvatting
In 2024 hebben wij financieel het volgende gerealiseerd:
De vermogens- en liquiditeitspositie van Dunamare onderwijs is ultimo 2024 ruim voldoende en voldoet meerjarig aan de signaleringsgrenzen van de Inspectie van het Onderwijs. Deze goede positie biedt de stichting de kans om de komende jaren binnen de kaders van de strategische koers investeringen in het onderwijs te realiseren. De volgende speerpunten Financiën zijn gerealiseerd op het Bestuurs- en Servicebureau:
- Continuïteit van de Planning & Control Cyclus, inclusief maandafsluitingen, en de bekostigingscontrole.
- Expertise overdracht binnen het bestuurs- en servicebureau en het verminderen van de kwetsbaarheid
- Ondersteuning van de scholen bij de doelmatige en rechtmatige inzet van de middelen
- Versterking en uitvoering van de Business Partner Financiën zoals o.a. de doorontwikkeling analyses vmbo en avo-scholen.
- Juiste, volledige en betrouwbare administratie, samen met de schooladministraties.
1. Ambities in meerjarenperspectief
In onze strategische koers, is betekenis gegeven aanonze sturingsfilosofie. De strategische visie en doelen vormen de basis om tot een beleidsrijk jaarplan en begroting te komen. Dit alles is geborgd in onze planning & controlcyclus.
Om de ambities uit de strategische koers waar te kunnen maken zijn bovenschoolse speerpunten ontwikkeld voor onderwijs, HR, huisvesting, ICT en communicatie waarbij de sturing integraal plaatsvindt.Ze zijn opgesteld door gebruik te maken van de strategisch koers, de kaderbrief, de meerjarenbegroting, het risicoprofiel en overige relevante interne en externe ontwikkelingen.
Allocatie van middelen
Om uitvoering van de strategische koers mogelijk te maken, is er sprake van allocatie van middelen aan de onder Dunamare ressorterende scholen. In de meeste gevallen worden de middelen verdeeld op basis van leerlingaantallen per school. De scholen dragen op basis van realisatie een deel van de middelen af aan Dunamare ten behoeve van het groepsvermogen. Daarnaast is er sprake van een bijdrage van circa 6% van de ontvangen bekostiging aan het Bestuurs- en Servicebureau (BSB) voor het leveren van ondersteunende diensten aan de scholen om uiteindelijk het geven van goed onderwijs mogelijk te maken. In gezamenlijkheid stellen wij de kaders voor de ‘wat-vraag’. De uitwerking van het ‘hoe’ ligt bij de scholen, met ondersteuning van het College van Bestuur (CvB) en het Bestuurs- en Servicebureau (BSB).
Ontwikkeling aantal leerlingen
Na een lichte
daling in 2024 verwacht Dunamare voor de korte termijn (t/m 2027) een lichte
stijging van het aantal leerlingen, met afwijkingen per gemeente en per school.
Voor de middellange termijn (tot 2030) is de ontwikkeling van het
aantal leerlingen lastiger om betrouwbaar in te schatten. Er zijn verschillende
trends die van invloed kunnen zijn, echter demografisch blijft het
leerlingaantal de komende jaren nagenoeg stabiel. Wij zieneen kansrijk marktpotentieel met betrekking tot Agora,
Dalton en Montessori waardoor wij voor de middellange termijn (2030) ook een
stabiele ontwikkeling van het aantal leerlingen voorzien.
De scholen hebben, in het najaar van 2024, middels de schooljaarbegroting 2024-2025 en meerjarenraming 2025-2028 een prognose van de leerlingaantallen gemaakt en dit resulteert in de volgende prognose voor Dunamare onderwijs:
Leerlingenaantal
Raming | 1-10-2023 | 1-10-2024 | 1-10-2025 | 1-10-2026 | 1-10-2027 |
---|---|---|---|---|---|
Aantal | 12.716 | 12.715 | 12.753 | 12.828 | 12.919 |
Mutatie t.o.v. voorgaand jaar | -0,01% | 0,30% | 0,59% | 0,71% |
De leerlingaantallen oktober 2025 t/m 2027 zijn gebaseerd op de door schoolleiders opgestelde meerjarenbegroting 24-28.
Inzet van medewerkers
De onderwijskwaliteit hangt nauw samen met de kwaliteit en inzetbaarheid van onze medewerkers.
De inzet van medewerkers is in 2024 licht gestegen. In het kalenderjaar 2025 voorzien wij dat de personele inzet zal dalen als gevolg van de afbouw van de inzet van de tijdelijke middelen van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO).
Personeel fte
Personeel (fte) | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 |
---|---|---|---|---|---|
Directie | 21 | 25 | 24 | 24 | 24 |
Onderwijs Ondersteunend personeel | 477 | 502 | 483 | 482 | 480 |
Onderwijzend personeel | 948 | 928 | 906 | 908 | 907 |
* incl. teamleiders | |||||
Totaal | 1.446 | 1.455 | 1.413 | 1.414 | 1.410 |
Mutatie t.o.v. voorgaand jaar | 0,6% | -2,9% | 0,1% | -0,3% |
Investeringen
Investeringen (€) | 2023 | 2024 | 2025 | 2026 | 2027 |
---|---|---|---|---|---|
Gebouwen en terreinen en in uitvoering | 2.916.870 | 11.346.471 | 5.129.000 | 2.561.000 | 220.000 |
Inventaris en apparatuur incl. IT | 3.158.436 | 1.903.131 | 4.490.000 | 952.000 | 768.000 |
Andere vaste bedrijfsmiddelen | 1.239.049 | 2.559.741 | 2.574.000 | 1.453.000 | 1.783.000 |
Totaal | 7.314.355 | 15.809.343 | 12.193.000 | 4.966.000 | 2.771.000 |
De investeringen in 2024 zijn hoog in vergelijking met andere jaren door realisatie van de nieuwbouw van de huisvesting van Maritieme Academie Harlingen. Voor 2025 is het niveau ook hoger dan gemiddeld voornamelijk door de investeringen in het schoolgebouw van Avantis College/Rietland College. Vanaf 2026 verwachten wij weer een normale trend van de investeringen.
Doelmatige bedrijfsvoering
De bekostiging die de scholen ontvangen is bedoeld om kwalitatief hoogstaand onderwijs te verzorgen voor alle leerlingen. De bedrijfsvoering is gericht op een doelmatige, rechtmatige en efficiënte inzet van middelen. Binnen Dunamare onderwijs beslissen de scholen in afstemming met de (G)MR en het College van Bestuur in hoge mate zelf over een optimale inzet van de middelen.
Benchlearning
Voor de verschillende soorten onderwijs binnen Dunamare hebben wij de afgelopen tijd kengetallen met elkaar vergeleken. Dit hebben wij samen met de scholen gedaan met als doel om van elkaar te leren. Dit was onderverdeeld in de Pro-scholen, Avo-scholen, mavo scholen en vmbo-scholen zodat wij goed vergelijkbare kengetallen hadden en het gesprek inhoudelijk goed gevoerd kon worden. Dit proces loopt ook in 2025 verder.
Treasury
Het treasury-beleid van Dunamare onderwijs is gebaseerd op het treasury-statuut van de stichting en levert een wezenlijke bijdrage aan het realiseren van de financiële doelstellingen en het waarborgen van de financiële continuïteit. Het treasury-statuut voldoet aan de Regeling beleggen, lenen en derivaten OCW 2016 d.d. 19 december 2018 (RBLD). In deze paragraaf leggen wij verantwoording af conform artikel 10 van de RBLD.
Het treasury-beleid richt zich met name op de volgende activiteiten:
- Het beheersen van financiële risico’s die aan de financiële posities en geldstromen zijn verbonden.
- Het zorgdragen voor de tijdige beschikbaarheid van de benodigde middelen tegen acceptabele en marktconforme condities.
- Het optimaliseren van de inrichting en het minimaliseren van de kosten van het betalingsverkeer, financiële transacties en het verkrijgen van financiële middelen.
- Het nakomen van wettelijke verplichtingen inzake het bovenstaande.
Het College van Bestuur stelt zich op het standpunt dat publieke middelen moeten worden ingezet in het primaire proces, te weten het verzorgen van onderwijs.
In 2024 zijn er geen leningen aangegaan en geen derivaatovereenkomsten afgesloten. Dunamare neemt ook in 2024 deel aan schatkistbankieren. Deze situatie is ongewijzigd t.o.v. 2023. Daarnaast heeft Dunamare inzicht in de ontwikkeling van haar liquide middelen voor vijf jaar vooruit.
2. Staat van baten en lasten en balans
De realisatie over 2024 is afgezet tegen de realisatie over 2023 en tevens vergeleken met de begroting 2024. Daaraan toegevoegd zijn de begrote meerjarenresultaten 2025 t/m 2029.
De raming is opgesteld op basis van een aantal uitgangspunten:
- De in september 2024 vastgestelde schooljaarbegroting 2024-2025 inclusief meerjarenraming van de schooljaren 2025 – 2028. De toepassing van een schooljaarbegroting zorgt ervoor dat het financiële beleid beter aansluit op de processen in de scholen.
- De begrotingscyclus per schooljaar is aangepast om tot een raming van de kalenderjaren 2025 t/m 2029 te komen. Voor enkele posten zijn wijzigingen in de meerjarenraming aangebracht als gevolg van nieuwe informatie over de ontwikkeling CAO VO, indexatie Rijksbijdragen, verdeling van middelen NPO en de stelselwijziging van de voorziening groot onderhoud in 2024.
De meerjarenraming is gebaseerd op prijspeil 2025. Dit houdt in dat zowel ten aanzien van de inkomsten als van de kosten geen inschatting is gemaakt van een verwachte indexatie vanaf kalenderjaar 2026.
Staat van baten en lasten over 2024 en raming 2025-2029
Vorig jaar 2023 | Begroting 2024 | Realisatie 2024 | Raming 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Baten | € | € | € | € | € | € | € | € |
Rijksbijdragen | 179.760.000 | 165.087.000 | 184.498.000 | 186.713.000 | 184.209.000 | 184.518.000 | 184.388.000 | 184.388.000 |
Overige overheidsbijdragen | 2.362.000 | 1.734.000 | 2.210.000 | 1.395.000 | 960.000 | 728.000 | 728.000 | 728.000 |
Overige baten | 7.005.000 | 6.367.000 | 8.056.000 | 6.055.000 | 5.971.000 | 5.995.000 | 6.007.000 | 6.007.000 |
Totaal baten | 189.127.000 | 173.188.000 | 194.764.000 | 194.163.000 | 191.140.000 | 191.241.000 | 191.123.000 | 191.123.000 |
Lasten | ||||||||
Personeelslasten | 140.623.000 | 136.338.000 | 148.883.000 | 153.024.000 | 152.269.000 | 152.871.000 | 153.113.000 | 151.582.000 |
Afschrijvingen | 5.409.000 | 6.505.000 | 6.450.000 | 7.018.000 | 6.979.000 | 6.626.000 | 6.431.000 | 6.812.000 |
Huisvestingslasten | 13.685.000 | 12.991.000 | 11.998.000 | 10.770.000 | 10.096.000 | 10.115.000 | 10.172.000 | 10.172.000 |
Overige lasten | 24.117.000 | 22.891.000 | 27.473.000 | 25.136.000 | 22.699.000 | 22.731.000 | 22.788.000 | 22.788.000 |
Totaal lasten | 183.834.000 | 178.725.000 | 194.804.000 | 195.948.000 | 192.043.000 | 192.343.000 | 192.504.000 | 191.354.000 |
Saldo | 5.293.000 | -5.537.000 | -40.000 | -1.785.000 | -903.000 | -1.102.000 | -1.381.000 | -231.000 |
Financiële baten en lasten | 1.852.000 | 270.000 | 1.902.000 | 584.000 | 500.000 | 500.000 | 500.000 | 500.000 |
Totaal resultaat | 7.145.000 | -5.267.000 | 1.862.000 | -1.201.000 | -403.000 | -602.000 | -881.000 | 269.000 |
Toelichting exploitatieresultaat 2024 ten opzichte van de begroting.
Het resultaat over 2024 bedraagt € 1,9 miljoen positief.
De baten en lasten zijn in 2024 aanzienlijk hoger t.o.v. de begroting 2024. De
afwijkingen zijn te verklaren door met name hogere rijksbijdragen, hogere baten
vanuit het samenwerkingsverband en personele en overige lasten als gevolg van
de cao 2023-2024 en 2024-2025. De financiële baten (rentebaten) zijn hoger dan
begroot door de gunstige stand van de rente, waar wij geen rekening mee hebben
gehouden in de begroting.
Toelichting exploitatieresultaat 2025-2029
In 2025 houden wij rekening met een negatief resultaat van € 1,2 miljoen. Dit is voornamelijk te verklaren door de hogere personeelslasten door de cao 2024-2025 en lagere overige baten.
Verder zijn vanaf 2025 de huisvestingslasten gedaald, door het niet meer doteren aan de voorziening groot onderhoud. Daar staan wel afschrijvingen van geactiveerd groot onderhoud tegenover.
Vanaf 2026 verwachten we een licht negatief resultaat van gemiddeld € 0,4 miljoen per jaar.
Staat balans 2024 en raming 2025-2029
Vorig jaar 2023 | Realisatie 2024 | 2025 | 2026 | 2027 | 2028 | 2029 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ACTIVA | € | € | € | € | € | € | € |
Immateriële vaste activa | 122.000 | 54.000 | 40.000 | 50.000 | 29.000 | 65.000 | 92.000 |
Materiële vaste activa | 57.562.000 | 65.523.000 | 70.713.000 | 68.690.000 | 64.857.000 | 59.929.000 | 59.823.000 |
Totaal vaste activa | 57.684.000 | 65.577.000 | 70.753.000 | 68.740.000 | 64.886.000 | 59.994.000 | 59.915.000 |
Vorderingen | 6.664.000 | 8.273.000 | 8.273.000 | 8.273.000 | 8.273.000 | 8.273.000 | 8.273.000 |
Liquide middelen | 58.205.000 | 48.730.000 | 42.553.000 | 44.364.000 | 47.816.000 | 52.027.000 | 52.575.000 |
Totaal vlottende activa | 64.869.000 | 57.003.000 | 50.826.000 | 52.637.000 | 56.089.000 | 60.300.000 | 60.848.000 |
TOTAAL ACTIVA | 122.553.000 | 122.580.000 | 121.579.000 | 121.377.000 | 120.975.000 | 120.294.000 | 120.763.000 |
PASSIVA | |||||||
Algemene reserve | 45.773.000 | 74.800.000 | 75.842.000 | 75.431.000 | 74.850.000 | 73.931.000 | 74.174.000 |
Bestemmingsreserve | 8.218.000 | 4.370.000 | 2.141.000 | 2.141.000 | 2.141.000 | 2.141.000 | 2.141.000 |
Andere wettelijke reserve | 122.000 | 54.000 | 40.000 | 50.000 | 29.000 | 65.000 | 92.000 |
Eigen Vermogen | 54.113.000 | 79.224.000 | 78.023.000 | 77.622.000 | 77.020.000 | 76.137.000 | 76.407.000 |
Voorzieningen | 36.022.000 | 14.051.000 | 14.251.000 | 14.450.000 | 14.650.000 | 14.852.000 | 15.051.000 |
Langlopende schulden | - | - | - | - | - | - | - |
Kortlopende schulden | 32.418.000 | 29.305.000 | 29.305.000 | 29.305.000 | 29.305.000 | 29.305.000 | 29.305.000 |
TOTAAL PASSIVA | 122.553.000 | 122.580.000 | 121.579.000 | 121.377.000 | 120.975.000 | 120.294.000 | 120.763.000 |
Toelichting balans 2024
De materiële activa laat in 2024 een toename zien en dit is voornamelijk te verklaren door nieuwbouw Harlingen. Deze investeringen zorgen tevens voor een afname in liquide middelen.
Ontwikkeling algemene reserve
De belangrijkste conclusie is dat de algemene reserve meerjarig voldoende
ruimte biedt voor tijdelijke impulsen die passen binnen de strategische koers:
De risicoanalyse 2024 resulteert in een benodigd vermogen van € 34 tot 36 miljoen. Ultimo 2024 is er een algemene reserve van € 75 miljoen beschikbaar voor onderwijs en het afdekken van risico’s en dit is toereikend. Aan de algemene reserve is in 2024 de vrijval van de dotatie voorziening groot onderhoud ter hoogte van € 23 miljoen toegerekend. Door het uitvoeren van de jaarlijkse risicoanalyse is er ruimte voor specifiek reservebeleid en het inzetten van die reserves ten behoeve van het onderwijs.
Nadere toelichting is te vinden onder het kopje ‘Signaleringswaarde intern – Strategische risicoanalyse 2024’.
Toelichting balans 2025 - 2029
De materiële activa laat in 2025 een toename zien en dit is voornamlijke te verklaren door de nieuwbouw Avantis/Rietland. Activeringen voor het groot onderhoud zullen voornamelijk pas na 2029 plaatsvinden. Deze investeringen zorgen tevens voor een afname in liquide middelen.
3. Financiële positie
In deze paragraaf worden de kengetallen weergegeven zoals deze deel uitmaken van het onderzoekskader 2021 van de Inspectie van het Onderwijs. De belangrijkste conclusie is dat de kengetallen van de financiële positie de komende jaren ruim voldoen aan de signaleringsgrenzen met uitzondering van de signaleringswaarde bovenmatig vermogen, als gevolg van de vrijval van de voorziening groot onderhoud.
Liquiditeit (current ratio)
- Dit kengetal geeft een indicatie in welke mate het bestuur in staat is om aan de korte termijn verplichtingen te kunnen voldoen, de verhouding tussen vlottende activa en kort vreemd vermogen.
- De komende jaren daalt de liquiditeit door een toename van het investeringsniveau en blijft nog ruim boven de ondergrens (0,75).
Kengetal liquiditeit (current ratio)
Solvabiliteit 2
- Het kengetal solvabiliteit 2 wordt berekend als het eigen vermogen incl. de bestemmingsreserves plus voorzieningen gedeeld door het totale vermogen.
- Het is de verwachting dat de ratio vanaf 2025 redelijk gelijk blijft door de stabiliteit in het begrote resultaat van circa € 0,5 miljoen negatief per jaar. Desalniettemin blijft de waarde meerjarig ruim boven de ondergrens van 30%.
Solvabiliteit 2 (in%)
Signaleringswaarde extern - bovenmatig publiek vermogen
- Het beschikbare vermogen, bestaande uit de algemene en bestemmingsreserve, van Dunamare onderwijs is € 79,2 miljoen en is hoger dan de signaleringswaarde van de Inspectie van het Onderwijs van € 72 miljoen. Dit betekent dat er volgens de Inspectie van het Onderwijs sprake is van bovenmatig publiek vermogen. Het bovenmatig vermogen is volledig te verklaren door de stelselwijziging van de voorziening groot onderhoud die in 2024 heeft plaatsgevonden. De volledige voorziening groot onderhoud ter hoogte van € 23,2 miljoen is toegerekend aan de algemene reserve.
- Indien in de berekening van het eigen vermogen de “algemene reserve groot onderhoud” achterwege wordt gelaten, is het beschikbare vermogen € 56 miljoen en het verschil met de signaleringswaarde van het bovenmatig vermogen nog eens € 13 miljoen.
Beschikbaar versus normatief vermogen (x 1 mln €)
Legenda met bedragen (x 1 mln euro):
- Eigen vermogen (incl. bestemmingsreserve NPO en LWOO): € 79,2
- Normatief publiek eigen vermogen: € 72
- Eigen vermogen (incl. BR NPO en LWOO, excl. 'alg. res. GO'): € 56
Signaleringswaarde intern – strategische risicoanalyse 2024
- Het benodigde of weerstandsvermogen voor de Dunamare onderwijs wordt bepaald op basis van de strategische risicoanalyse 2024 (impact en kans per risico) en bedraagt € 34 tot € 36 miljoen.
- De uitkomst van de interne strategische risicoanalyse 2024 laat zien dat het beschikbare vermogen (ad € 79,2 miljoen) hoger is dan het benodigde vermogen. Het meerdere is deels opgenomen in de bestemmingsreserves voor NPO (€ 3,2 miljoen) en LWOO (€ 1,2 miljoen), deels veroorzaakt door de “algemene reserve groot onderhoud” (€ 23,2 miljoen) en deels meerjarig beschikbaar voor onderwijs (€ 16,1 miljoen).
De goede financiële positie biedt Dunamare de kans om de komende jaren investeringen te realiseren.
Opbouw beschikbaar vermogen ultimo 2024 (x 1 mln euro)
Inzetten van het vermogen in de toekomst
Om goed onderwijs te kunnen geven hebben wij voldoende plannen om vanuit het beschikbaar vermogen investeringen te doen in en rondom het onderwijs. Zo hebben wij vanuit de strategische koers reeds circa 15 mln. euro aan de scholen toegezegd voor extra onderwijsinvesteringen. Verder bieden wij onze scholen, welke de juiste onderbouwde plannen hebben, de ruimte tot het indienen van negatieve begrotingen voor eigen extra onderwijsinvesteringen. Daarnaast blijven wij ervoor zorgen dat wij onze gebouwen goed onderhouden en leiden de afschrijvingen van deze onderhoudsinvesteringen tot inzet van het vermogen via de exploitatie. Hiermee voeren wij een actief beleid om de juiste keuzes te maken ten aanzien van ons beschikbaar eigen vermogen. Het bovenmatige vermogen is veroorzaakt door een stelselwijziging.
Regeling jaarverslaglegging onderwijs
In de bijlage bij de Regeling jaarverslaggeving onderwijs is de verplichte gegevensset voor de zogenaamde continuïteitsparagraaf gedefinieerd. Wij leggen verantwoording af over een aantal specifieke onderwerpen. Hieronder is de verwijzing opgenomen naar de plek in het jaarverslag waar wij het betreffende onderdeel behandelen.
-
Onderdelen van de continuïteitsparagraaf | Verwijzing | |
---|---|---|
B1 | Rapportage aanwezigheid en werking van het interne risicobeheersings- en controlesysteem | Paragraaf 'Risicoprofiel en -beheersing' |
B2 | Beschrijving van de belangrijkste risico's en onzekerheden | Paragraaf 'Risicoprofiel en -beheersing' |
B3 | Rapportage toezichthoudend orgaan | Paragraaf 'Verslag RvT' |

Doelmatigheid binnen Dunamare onderwijs
Wij staat voor een doelmatige inzet van onze middelen zodat we onze onderwijsdoelen effectief en efficiënt realiseren. Effectiviteit gaat over het behalen van de gewenste resultaten met de ingezette middelen, terwijl efficiëntie zich richt op het optimaliseren van processen om de beschikbare middelen optimaal te benutten (definitie van de Onderwijsraad, 2018).
De effectiviteit toetsen we door te beoordelen of alle scholen de jaarplannen vertaald hebben naar een beleidsrijke begroting én of elke school een tussentijdse en eindevaluatie van de jaarplannen en de begroting doet. Elke school heeft dit gerealiseerd in 2024.
De efficiënte manier van de inzet van de middelen toetsen we door ons te verantwoorden over de doelmatigheidskengetallen. Wij voldoen aan de meerderheid van de normen van deze kengetallen.
Inrichting van doelmatigheid
Binnen Dunamare is de doelmatigheid als volgt ingericht:
- Vertaling van jaarplannen naar beleidsrijke begroting (effectiviteit). Jaarplannen van scholen benoemen concrete doelstellingen, direct gekoppeld aan strategische doelen, met een financiële vertaling naar de begroting. Denk aan inzetten op het verbeteren van basisvaardigheden van leerlingen, duurzame huisvesting en strategische inzet van personeel.
- Tussentijdse en eindevaluatie van jaarplannen en begroting (effectiviteit). Tijdens voortgangsgesprekken, die 3 keer per jaar plaatsvinden, evalueren we of de geplande doelen zijn behaald en of bijsturing nodig is.
- Optimalisatie van doelmatig werken (efficiëntie). Door processen te optimaliseren en regelmatig te evalueren, kijken we of middelen op een efficiënte manier zijn ingezet en of het behaalde resultaat in lijn is met de gemaakte keuzes.
De jaarlijkse cyclus van effectief werken geeft antwoord op de vraag of de ingezette middelen hebben geleid tot een optimaal resultaat. Deze cyclus is schematisch als volgt:

Continue evaluatie en verbetering
Om de doelstellingen te waarborgen, monitoren we continu de voortgang op zowel school- als organisatieniveau. Dit gebeurt onder andere door:
- Halfjaarlijkse kwaliteitsrapportages die de onderwijskwaliteit inzichtelijk maken.
- Periodieke financiële controles om ondoelmatigheden vroegtijdig te signaleren.
- Benchlearning: het vergelijken van scholen met soortgelijke onderwijsprofielen op het gebied van effectieve inzet van middelen om van elkaar te leren.
- Monitoring van subsidie-uitgaven om te verzekeren dat deze doelgericht worden ingezet.
- Evaluatie van trainingen binnen de Dunamare Academie om de effectiviteit en efficiëntie van professionalisering te waarborgen.
Doelmatigwerken in de praktijk
Een belangrijke doelstelling binnen Dunamare is dat de basiskwaliteit op orde moet zijn. Periodieke audits en visitaties houden ons scherp om de basis op orde te krijgen en houden. Binnen Dunamare werken we continu aan het verbeteren van processen en het creëren van synergie:
- Centrale ondersteuning. Waar mogelijk organiseren we ondersteunende werkzaamheden centraal, zodat scholen zich kunnen richten op hun kerntaak: onderwijs geven.
- Risicomanagement. Jaarlijks stellen we een risicoprofiel op om reserves af te stemmen op potentiële risico’s.
- Raamcontracten. Door centraal in te kopen, realiseren we betere voorwaarden en kostenefficiëntie.
- Onderhoudsplannen. Jaarlijkse onderhoudsplannen waarborgen duurzame en kwalitatieve huisvesting.
- Samenwerking en kennisdeling. Netwerkbijeenkomsten stimuleren samenwerking en uitwisseling van best practices. Door te bouwen aan een ontwikkelingsgerichte en lerende organisatie, waarin ruimte is voor innovatie en experimenteren, worden medewerkers gestimuleerd om hun talenten in te zetten.

Kengetallen als sturingsinstrument
Om onze doelmatigheid meetbaar te maken, hanteren we kengetallen die we vergelijken met begrotingen, externe benchmarks en landelijke normen. Voorbeelden zijn:
- Onderwijskwaliteit: onderwijsresultaten, slagingspercentage en gemiddelde cijfers.
- Financiën en hr-kengetallen: opbouw reserves, efficiënte inzet van huisvestingsbudgetten, inhuurkosten, overheadpercentage primair proces versus secundair proces en ziekteverzuimcijfers.
Kengetallen doelmatigheid
Kengetallen | Norm/Begroot 2024 | Realisatie 2024 |
---|---|---|
Slagingspercentages (t.o.v. landelijk gemiddelde) | 91,4% | 90,6% |
Gemiddelde cijfer | 6,48 | 6,49 |
Opbouw reserves | 68 mln | 79 mln |
Overheadkosten per fte * | 27.626 | 30.887 |
Aandeel kosten huisvesting in totale lasten | 6,8% | 6,2% |
Aandeel inhuur in totaal loonkosten** | 3,8% | 3,6% |
Overheadpercentage *** | 30,9% | 32,9% |
Aantal leerlingen per primaire formatieplaats **** | 11,6% | |
Ziekteverzuim (t.o.v. landelijke norm) | < 6,1% | 5,9% |
* Totale kosten overhead/aantal fte’s. Deze ratio zegt iets over de overheadkosten die we uitgeven per fte.
** Voor de norm is OCW in cijfers gehanteerd. Dit betreft de uitgaven inhuur voor het VO 2020
*** Overheadformatie/totale formatie, ten opzichte van begroot voor 2024
**** Aantal leerlingen ten opzichte van de primaire formatie OP.
Overhead
Ons overheadpercentage is hoger dan vooraf begroot. Dit komt door incidentele subsidies waar vaak projectbegeleiding op moet plaatsvinden. Dit heeft extra inzet van OOP tot gevolg. Verder zijn er wettelijke eisen, zoals het IBP, die extra overhead vragen of gaan vragen.

Governance
De governancestructuur bij Dunamare onderwijs is helder beschreven. Het College van Bestuur (CvB) legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht (RvT). Ook heeft het CvB overleg met de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). De Code Goed Onderwijsbestuur wordt volledig in acht genomen. Zowel door de RvT als door het CvB.
Code Goed onderwijsbestuur VO
De Code Goed Onderwijsbestuur VO, waarmee de VO-raad een goede bestuurscultuur wil garanderen, vormt mede de basis voor ons handelen. De 4 voornaamste principes van de code kunnen we zo samenvatten:
- Transparant zijn.
- De dialoog met externe belanghebbenden verankeren en toelichten.
- Het bestuurlijk functioneren jaarlijks evalueren en de conclusies en afspraken daaruit openbaar maken.
- Nevenfuncties openbaar maken.
Het College van Bestuur (CvB) evalueert het eigen functioneren op verschillende manieren:
- Met 360 graden feedbacksessies, ter voorbereiding op het functioneringsgesprek met de renumeratiecommissie van de Raad van Toezicht (RvT).
- Via een analyse van de uitkomsten van medewerkerstevredenheidsonderzoeken.
- In gesprekken met de RvT. De RvT vormt zich een beeld door zelf informatie op te halen binnen de organisatie en schoolbezoeken af te leggen zonder het CvB.
- Met interne rapportages op het gebied van onderwijs, financiën en personeel.
- Via regelmatige visitaties en audits op scholen, met als uitgangspunt dat het CvB eindverantwoordelijk is voor het functioneren van de scholen.
Voor Dunamare onderwijsvormen openheid en overleg de basis voor wederzijds vertrouwen. Ons handelen voldoet daarom aan de Code Goed Onderwijsbestuur VO. Er zijn in 2024 geen afwijkingen van de Code Goed Onderwijsbestuur VO geconstateerd.
Horizontale verantwoording aan belanghebbenden
Horizontale verantwoording vindt op tal van gebiedenplaats. De scholen van Dunamare nemen deel aan het initiatief van de VO-raad om verantwoording af te leggen over de individuele scholen via www.scholenopdekaart.nl. Hierbij wordt in brede maatschappelijke zin inzicht verstrekt in de activiteiten die binnen (de scholen van) Dunamare worden uitgevoerd. Te denken valt hierbij aan financiën, onderwijsresultaten en veiligheid.
Daarnaast wordt horizontale verantwoording vormgegeven doordat de scholen zelf in nauw contact willen zijn met de leerlingen en hun ouders. Leerlingen kunnen deelnemen in klankbordgroepen of leerling- en ouderraden om mee te kunnen praten over hun school. Hiermee krijgt Dunamare inzicht op het functioneren van de scholen en ontvangt hiermee de gerichte feedback op verder te ontwikkelen.
Het College van Bestuur van Dunamare is van mening dat deze vormen van horizontale verantwoording met haar belanghebbenden de kwaliteit van haar scholen verbetert.

Verslag Raad van Toezicht
Samenstelling Raad van Toezicht
In 2024 heeft de RvT afscheid genomen van Faridah Azimullah, die naast lid van de RvT tevens voorzitter was van de Commissie Kwaliteit. De Raad van Toezicht spreekt waardering uit voor haar waardevolle bijdrage in de afgelopen jaren. Dorien Nelisse is toegetreden tot de RvT en heeft als lid van de Raad van Toezicht ook zitting genomen in de Commissie Kwaliteit. De rol van voorzitter van deze commissie is overgenomen door Jacinta Duttenhofer.
Daarnaast is in 2024 de werving gestart voor de opvolging van Rob Dubbeldeman, die naar verwachting in het voorjaar van 2025 zijn functie als voorzitter van de RvT zal overdragen.
Strategische koers: ‘Dunamare doet meer’
Om goed onderwijs te realiseren met gelijke kansen voor iedere leerling, heeft de RvT uitvoerig met het CvB gesproken over de strategische doelstellingen en focus van het CvB op de strategische koers van Dunamare:
Dunamare zorgt ervoor dat de basis op orde is met hoge onderwijsstandaarden, passend onderwijs omdat iedere leerling anders is, duidelijke doelstellingen voor taal en rekenen en actief burgerschap voor meer sociale inclusie. Maar Dunamare doet meer: zo wordt een cultuur bevorderd waarin van en met elkaar geleerd wordt. Dunamare geeft leerlingen veel verschillende leerervaringen, waardoor ze uit hun ‘sociale bubbel’ komen en een breder wereldbeeld ontwikkelen. Samenwerking is een belangrijk onderdeel van de aanpak: het delen van kennis en middelen in verschillende samenwerkingsverbanden en het betrekken van het bedrijfsleven bij het onderwijs om leerlingen praktische leerervaringen te bieden. Ook wordt voortdurend geïnvesteerd in de professionalisering van de medewerkers. Iedere leerling moet zich bovendien op een school in de regio thuis kunnen voelen. Daarom zorgt Dunamare voor een zo rijk mogelijk aanbod van verschillende scholen, met verschillende leerstijlen. Om iedere leerling een passende leeromgeving te bieden, hanteert Dunamare een breed scala aan scholen met verschillende onderwijsmethoden. De organisatie blijft wendbaar en zoekt creatieve en efficiënte oplossingen voor uitdagingen zoals het lerarentekort, zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen.
In de reflectie op de activatie van de strategische koers van Dunamare heeft de RvT in 2024 nadruk gelegd op richting, ruimte, rekenschap en reflectie. Voor de studiedag op 8 februari 2024 zijn de voornaamste stakeholders van Dunamare uitgenodigd en is uitvoerig besproken of en hoe de richting van Dunamare ook door de relevante buitenwereld zo herkend wordt. Hiermee kon de RvT ook nagaan of relevante externe ontwikkelingen in de strategie van Dunamare zijn geadresseerd.
Themabesprekingen
De RvT heeft in 2024 twee themabijeenkomsten georganiseerd. Eén van de themabesprekingen richtte zich op kansengelijkheid. Onder begeleiding van Hasse van Nunen (impactproducent van de documentaireserie Klasse), met bijdragen van Tamara Geldhof (hoofd Onderwijs en Kwaliteit) en Jesseke van Buuren (bestuursadviseur Communicatie), is samen met schoolleiders gediscussieerd over kansengelijkheid binnen het onderwijs en specifiek binnen Dunamare-scholen. In de tweede themabijeenkomst is uitvoerig gesproken over één van de koersrichtingen van Dunamare, namelijk “kwalificatie” als doelstelling van het onderwijs samen met socialisatie en persoonsvorming.
Bestuurlijke visitatie
In opdracht van het CvB heeft BMC een bestuurlijke visitatie uitgevoerd. De uitkomsten leveren waardevolle inzichten op en vormen een solide basis voor het bestuurlijk inspectiebezoek dat naar verwachting in 2025 zal plaatsvinden. Het onderzoek bevestigt dat Dunamare duidelijke doelen heeft gesteld en regelmatig in dialoog treedt met de schooldirecties. Tevens is verdere concretisering aangebracht in thema’s als burgerschap, socialisatie en persoonsvorming.
Zelfevaluatie RvT
In december 2024 heeft de jaarlijkse zelfevaluatie van de RvT plaatsgevonden, met als thema “Dunamare doet meer”. De zelfevaluatie van de RvT is door de Remuneratiecommissie voorbereid en werd intern uitgevoerd. Hierbij is gebruikgemaakt van een gevalideerd model voor zelfevaluatie. Ter voorbereiding is een vragenlijst opgesteld om vooraf input te verzamelen over het functioneren van de RvT. De uitkomsten van deze evaluatie zijn vervolgens besproken met het CvB, met als doel de governance en samenwerking verder te versterken. Concrete aandachtspunten die hierin naar voren kwamen betreffen de (verbreding van) rekenschap en de inbedding van het toezicht in de regio Haarlem.
Financiën
De accountant heeft, op basis van de Management Letter en het accountantsverslag, zijn bevindingen gedeeld. Dunamare krijgt een goedkeurende verklaring voor getrouwheid en rechtmatigheid over het boekjaar 2024 en de verslaggeving voldoet aan de gestelde eisen. De Raad van Toezicht heeft in 2024 de begroting 2024-2025 en het Jaarverslag 2023 (vorig jaar) goedgekeurd.
Bezoldiging
De RvT heeft aan de hand van vastgestelde richtlijnen de bezoldiging van de CvB vastgesteld. De beloning en de bezoldiging van het bestuur valt binnen de cao en de uitvoeringsregeling van de Wet Normering Topinkomens (WNT). Deze is tevens in lijn met de visie van de RvT op het besturingsmodel.
De leden en voorzitter van de RvT worden voor de uitoefening van hun functie vergoed volgens diezelfde richtlijnen en die zijn tevens in lijn met die van de VTOI en de WNT.
Schoolbezoeken
De RvT combineert twee vergaderingen per jaar met schoolbezoeken. In 2024 zijn het Vellesan College en VSO Daaf Geluk bezocht. Tijdens deze bezoeken heeft de RvT zich verdiept in de onderwijsconcepten en de visie van het bestuur en de schoolleiding.
Vooruitblik 2025
De RvT blijft betrokken bij de verdere implementatie van de strategische koers “Dunamare doet meer”. In 2025 zal de nadruk liggen op de thema’s rekenschap en reflectie binnen de planperiode van de strategische koers. De RvT ziet uit naar een voortzetting van de samenwerking met het CvB en alle betrokkenen binnen Dunamare.
Commissie kwaliteit
De Commissie Kwaliteit van de RvT richt zich specifiek op de onderwijskwaliteit binnen Dunamare. Dit wordt gekoppeld aan de strategische koers van Dunamare, met thema’s als ‘kennis, vaardigheden, talentontwikkeling en meer’, ‘leren doe je ook samen met anderen’ en ‘ruimte om te ontdekken wie je bent’.
Om een goed beeld te krijgen van de onderwijskwaliteit, vergadert de commissie bij voorkeur op schoollocaties. Dit wordt voorafgegaan door een rondleiding en een gesprek om inzicht te krijgen in de school en de actuele ontwikkelingen. Tijdens de vergaderingen geeft de schoolleiding toelichting op de unieke kenmerken en uitdagingen van de school, waarna de commissie de vertaling van de strategische koers naar de praktijk constructief bevraagt.
In de Commissie Kwaliteit komen ook HR-gerelateerde onderwerpen aan bod, zoals ziekteverzuim en vitaliteit. Daarnaast speelt de Commissie Kwaliteit een rol bij de voorbereiding van de themabijeenkomsten van de RvT.
Schoolbezoeken
De eerste vergadering van 2024 van de commissie vond plaats op het Spaarne College.
In mei was de commissie te gast op Het Schoter. In juli was de commissie te gast op de Praktijkschool Uithoorn en werd er onder andere gesproken over de terugloop in instroom van het aantal leerlingen in het Praktijkonderwijs. De Commissie vergaderde in november op het Montessori College Aerdenhout. Daar is specifiek aandacht geweest voor de wijze waarop de thema’s richting, ruimte, rekenschap en reflectie uit de koers van Dunamare zichtbaar zijn gemaakt in het onderwijs.
Inspectierapporten en ontwikkelingen
De inspectierapporten en de voortgang daarop hebben specifieke aandacht van de commissie. Dit jaar is er onder meer gesproken over de aanscherping van het inspectiekader en de afhandeling van lopende herstelopdrachten van enkele scholen.
Eindexamen
Het percentage geslaagde leerlingen binnen Dunamare is een vast onderwerp in de commissievergadering. Bij de meeste scholen zijn de gestelde doelen gehaald. Er is aanvullende aandacht nodig voor de havo-resultaten. De commissie steunt de verdere ontwikkeling en positionering van deze schoolvorm.
Themabijeenkomsten RvT
De themabijeenkomst van de RvT in juli ging over kansengelijkheid in het onderwijs en is voorbereid door de Commissie Kwaliteit. Ook het thema kwalificatie als doelstelling van het onderwijs samen met socialisatie en persoonsvorming is in de Commissie Kwaliteit voorbereid en besproken. De strategische koers en de sturing die hieruit voortvloeit, geeft de scholen ruimte om binnen de richting van Dunamare schoolspecifieke doelen te stellen.
Overleg met de GMR
Sinds dit jaar is het overleg en de ontmoeting met de GMR anders georganiseerd dan in het verleden. De Commissie Kwaliteit overlegt jaarlijks met het DB van de GMR, aansluitend op een vergadering van de Commissie Kwaliteit. De ontmoeting tussen de voltallige RvT en de GMR zal in 2025 op de studiemiddag van de RvT plaatsvinden.
Audit & Risk Commissie (ARC)
Continuïteit en Risicomanagement
De ARC richt zich specifiek op de bewaking van de (financiële) continuïteit en het risicomanagement van Dunamare. In 2024 kregen de volgende onderwerpen bijzondere aandacht:
- De schooljaarbegroting 2024-2025 en de meerjarenraming 2025-2028, met specifieke focus op de ontwikkeling van het structurele resultaat, de solvabiliteit en de liquiditeit.
- De tussentijdse cijfers en de kwaliteit van de daarin opgenomen eindejaarsprognoses.
- De financiële positie en resultaten zoals weergegeven in de jaarrekening 2023, met nadruk op de NPO-gelden, reserves en (onderhouds-)voorzieningen, de continuïteitsparagraaf en de relevante kengetallen ten opzichte van geldende normen en signaleringsgrenzen.
- De actualisatie van de risico-inventarisatie en de implicaties hiervan voor het buffervermogen en de getroffen beheersmaatregelen.
- De presentatie over de beheersing van ICT-risico’s, op verzoek van de ARC en de RvT, is door omstandigheden doorgeschoven naar begin 2025.
De ARC acht de (financiële) continuïteit en het risicomanagement in 2024 solide en adequaat.
Doelmatigheid, rechtmatigheid en rekenschap
Dunamare streeft naar financieel gezonde scholen, waarbij de financiële continuïteit voldoende gewaarborgd is. Het CvB verbindt strategische doelen aan de beschikbare financiële middelen.
De doelmatige en rechtmatige besteding van (overheids)middelen en het afleggen van rekenschap zijn binnen de ARC belangrijke thema’s. Op verzoek van de ARC heeft het CvB een notitie opgesteld over de borging van een doelmatige besteding. Belangrijke aspecten hierin zijn:
- Een beleidsrijke begroting waarin financiële plannen expliciet worden verbonden aan de strategie.
- Verdere ontwikkeling en integratie van rapportages over financiële, personele en onderwijsinhoudelijke ontwikkelingen en resultaten.
Bij het toezicht op de rechtmatige besteding beoordeelt de ARC systematisch de interne rapportages en de rapportages van de externe accountant. Hierbij worden onder andere de volgende aspecten in beschouwing genomen:
- Het niveau van de interne controle;
- De aanbestedingsprocedures;
- De naleving van de VOG-verplichting;
- De Wet Normering Topinkomens (WNT);
- Het treasurybeleid.
Ook dit toezicht wordt als adequaat beoordeeld. Met betrekking tot rekenschap heeft de ARC aandacht besteed aan een transparante interne en externe verslaglegging. De ARC heeft bij het CvB de wens geuit voor een inhoudelijk gesprek over de voortgang en realisatie van de strategie in relatie tot rekenschap. Dit wordt in 2025 opgepakt tijdens een geplande conferentie.
Samenwerking accountant (Flynth)
De accountant was in 2024 tweemaal aanwezig in de ARC en eenmaal in de RvT om zijn bevindingen te bespreken. Dunamare krijgt een goedkeurende verklaring voor getrouwheid en rechtmatigheid over het boekjaar 2024 en de verslaggeving voldoet aan de eisen. Er waren geen onderwerpen die de accountant buiten aanwezigheid van het CvB wilde inbrengen. Het contract met de accountant Flynth is (binnen de oorspronkelijke Europese aanbesteding) verlengd, waarmee de prettige samenwerking wordt voortgezet.
Maritieme Academie Harlingen
Gezien de bijzondere aard en omvang van de bouw van de nieuwe huisvesting en de verkoop van de oude huisvestingslocatie van de Maritieme Academie Harlingen, was dit in 2024 een specifiek agendapunt voor de ARC. Het CvB heeft de ARC geïnformeerd en, waar nodig, betrokken bij:
- Het waarborgen van een gedegen voorbereiding en control op de bouw en het budget;
- De zorgvuldigheid van het proces en de objectieve prijsvorming van de verkoop.
De nieuwe locatie werd op 6 juni in gebruik genomen, conform planning en binnen budget. Eind 2024 is de oude locatie verkocht voor een marktconforme prijs.
Remuneratiecommissie
Jaarlijkse gesprekkencyclus met het CvB
De Remuneratiecommissie voert jaarlijks minimaal twee formele gesprekken met het CvB. Het eerste gesprek, aan het begin van het jaar, richt zich op de ambities, verwachtingen en beoogde doelstellingen voor het komende jaar. Het tweede gesprek, aan het einde van het jaar, betreft een opbrengstengesprek waarin wordt gereflecteerd op de behaalde resultaten en de geleerde lessen.
Het CvB baseert deze reflectie mede op verzamelde feedback uit de organisatie en bespreekt de uitkomsten met de Remuneratiecommissie. Dit jaar stond het thema 'rekenschap' centraal, als onderdeel van de strategische koers en aansluitend op de besturingsfilosofie. Er is uitvoerig gesproken over de wijze waarop het CvB rekenschap aflegt en hoe dit binnen de organisatie zichtbaar en merkbaar is.
Samenstelling en opvolging
De Remuneratiecommissie heeft een langetermijnvisie op de zittingstermijnen en de benodigde expertise binnen de RvT. De commissie speelt een leidende rol in het opstellen van profielen en het coördineren van het wervingsproces voor nieuwe leden.
In het afgelopen jaar is Dorien Nelisse toegetreden tot de RvT. Daarnaast is de wervingsprocedure gestart voor een nieuwe voorzitter van de RvT. De verwachting is dat deze benoeming in het voorjaar van 2025 zal worden afgerond. De commissie blijft zich inzetten voor een zorgvuldig en transparant selectieproces dat aansluit bij de strategische koers van Dunamare.
De Raad van Toezicht bestaat uit:
- Dhr. R.H. Dubbeldeman, voorzitter
- Dhr. R.K. van Rijn, vicevoorzitter
- Dhr. S. Haringa
- Mw. J.S. Duttenhofer
- Dhr. B. Gün
- Mw. D. Nelisse

Verslag van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad
Voor zaken die spelen op de individuele scholen van Dunamare onderwijs heeft iedere school een eigen medezeggenschapsraad (MR). De Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) richt zich op de bovenschoolse zaken, zoals financiën, hr-zaken en regelingen en protocollen die voor heel Dunamare gelden. Zo is er blijvende aandacht voor het werven én behouden van personeel, regionale samenwerking, het koersplan en onderwijskwaliteit en -innovatie.
De GMR heeft informatie-, advies- of instemmingsrecht op alle onderwerpen waarop het College van Bestuur (CvB) beslissingsbevoegdheid heeft. De MR’s hebben dezelfde rechten, maar dan op onderwerpen waarop de directie van een individuele school beslissingsbevoegdheid heeft. Verder fungeert de GMR als klankbord voor het College van Bestuur (CvB).
Vanuit de GMR waarderen wij het dat het CvB ons vroeg in het ontwikkelproces van nieuw beleid meeneemt en regelmatig bijpraat op het koersplan. Het CvB neemt onze vragen, opmerkingen en verbetervoorstellen serieus, zoals bij het protocol schorsing en verwijdering. Dit jaar heeft het CvB ons twee keer uitgenodigd mee te denken over het behouden en versterken van leidinggevende kwaliteit binnen Dunamare. De communicatie en samenwerking met het CvB ervaren wij dan ook als goed, zelfs als het even spannend wordt. Hetzelfde geldt voor de relatie met de Raad van Toezicht.
Net als afgelopen jaren was ook in 2024 de relatie met de achterban – de MR’s – een speerpunt. We zijn begonnen met het uitvoeren van ons communicatieplan, dat onder andere leidt tot een actualisatie van de website. Het jaarlijkse medezeggenschapsevent was weer een succes en heeft een vaste plek veroverd op onze jaaragenda.
Samenstelling GMR
De GMR heeft 16 leden: 8 personeelsleden, 4 ouders en 4 leerlingen. De PGMR is de personeelsgeleding van de GMR. Het dagelijks bestuur (DB) van de GMR bestaat uit de voorzitter, de voorzitter van de PGMR, de secretaris van de GMR en de penningmeester van de GMR.
Verder kent de GMR 2 commissies: de financiële commissie en de verkiezingscommissie.
Het Dagelijks Bestuur in schooljaar 2024-2025
- Gertjan Nederbragt (voorzitter GMR)
- Midas Koops (voorzitter PGMR)
- Floris de Vries (secretaris)
- Richard Stet (penningmeester)
Vergaderingen
In 2024 heeft de GMR 4 keer met het CvB vergaderd en 2 keer met een afvaardiging van de Raad van Toezicht. Over specifieke personeelsaangelegenheden heeft de PGMR 4 keer vergaderd met het CvB, in aanwezigheid van de overige GMR-leden. Ook waren er diverse onderlinge overleggen en een themabijeenkomst. In de GMR-vergaderingen hebben we voorstellen besproken waar de GMR advies- of instemmingsrecht op heeft. Daarnaast hebben we verschillende thema’s besproken die samenhangen met de strategische koers, zoals loopbaanpaden, talentontwikkeling en de voortgang van de strategische koers zelf.
Klachtafhandeling
Als een ouder, leerling of medewerker een klacht heeft over de gang van zaken op een school, proberen we daar eerst binnen de school een oplossing voor te vinden, eventueel met hulp van een interne vertrouwenspersoon. Lukt dit niet, dan kan iemand terecht bij de klachtencoördinator van Dunamare. Gedurende de gehele klachtenbehandeling kan een klacht gemeld worden bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC). Dit is 2 maal gebeurd. Beide klachten zijn ongegrond verklaard. Tevens is er 1 zaak aanhangig gemaakt bij de geschillencommissie passend onderwijs (GPO). Deze klacht wacht nog op advies van de GPO.

Omdat we zorgvuldig en transparant met klachten willen omgaan, heeft Dunamare onderwijs een eigen klachtenregeling voorouders en leerlingen en een voor medewerkers. In 2024 zijn er 24 klachten ingediend en heeft de klachtencoördinator een aantal gesprekken gevoerd. Verder waren er in 2024 17 bezwaarprocedures. Zowel bij de behandeling van de klachten als bij die van de bezwaren is het in de meeste gevallen gelukt een oplossing te vinden die voor beide partijen acceptabel was. Als iemand een vermoeden heeft van een misstand bij Dunamare onderwijs, dan kan hij of zij een beroep doen op de klokkenluidersregeling, die een heldere beschrijving geeft van de procedure die iemand dan moet volgen. In 2024 heeft niemand hier gebruik van gemaakt.