Jaarverslag 2024

Dit is onze strategische visie

Onze sturingsfilosofie


Iedere leerling verdient goed onderwijs op een gezonde en sterke school. Daar zetten we ons elke dag voor in, op individuele scholen maar ook Dunamare-breed. We hebben oog voor al onze leerlingen. Elke leerling krijgt gelijke kansen en mogelijkheden, passend bij de eigen wensen en talenten. Op onze scholen krijgen leerlingen bovendien de tijd en ruimte om zichzelf en de wereld te ontdekken in het klaslokaal en daarbuiten.

Iedere leerling krijgt een gelijke kans om het beste uit zichzelf te halen op een gezonde en sterke school.

Onze 5 leidende ambities


Om goed onderwijs te realiseren met gelijke kansen voor iedere leerling, hebben we 5 ambities vastgesteld voor Dunamare onderwijs:


1. Kennis, vaardigheden, talentontwikkeling en meer

Met een programma gericht op kennis, vaardigheden en talentontwikkeling spelen we in op de diverse behoeften en talenten van leerlingen. We bieden elke leerling een hoogwaardig onderwijsniveau en alle leerlingen ontwikkelen de essentiële basisvaardigheden nodig voor hun vervolgopleiding en de arbeidsmarkt.

Bovendien dagen we leerlingen en medewerkers uit en ondersteunen ze om hun talenten optimaal te benutten. We bieden kansen die passen bij hun wensen en talenten en bij de voortdurend veranderende samenleving.


2. Leren doe je ook samen met anderen

We bevorderen een cultuur waarin we van en met elkaar leren. We geven leerlingen veel verschillende leerervaringen, waardoor ze uit hun ‘sociale bubbel’ komen en een breder wereldbeeld ontwikkelen.

Samenwerking is een belangrijk onderdeel van onze aanpak: we delen kennis en middelen in verschillende samenwerkingsverbanden en betrekken het bedrijfsleven bij ons onderwijs om leerlingen praktische leerervaringen te bieden.

Ook investeren we voortdurend in de professionalisering van onze medewerkers.


3. Ruimte om te ontdekken wie je bent

Iedere leerling moet zich op een school in de regio thuis kunnen voelen. Daarom zorgen we voor een zo rijk mogelijk aanbod van verschillende scholen, met verschillende leerstijlen. Alle leerlingen hebben volop mogelijkheden om door te stromen binnen het vo en/of naar werk, mbo, hbo of universiteit. Alle scholen hebben een sterk loopbaanoriëntatie- en begeleidingsprogramma. In een veilige omgeving waar leerlingen en medewerkers zich welkom en gewaardeerd voelen, krijg je de kans om de ander te ontmoeten en te leren begrijpen. Je komt erachter wie je bent, wat je kunt en wilt.


4. Anders organiseren

We zijn wendbaar en kunnen flexibel inspelen op veranderingen en uitdagingen zonder concessies te doen aan de onderwijskwaliteit. We zoeken creatieve oplossingen om onze lessen en de ondersteuning op peil te houden en we rusten onze medewerkers hierop toe. We gaan efficiënt om met middelen en zorgen bij bezuinigingen dat de impact op het onderwijs minimaal is.


5. De 4 r-en: richting + ruimte + rekenschap + reflectie

We zijn een transparante en effectieve organisatie die flexibel kan inspelen op veranderingen en uitdagingen. Dat doen we door te werken vanuit richting, ruimte, rekenschap en reflectie.


  • Richting

Wij geven een duidelijke richting aan, waardoor iedereen weet waar we naartoe werken. Onze kracht is dat we méér zijn dan een optelsom van een aantal scholen. We denken niet in aparte scholen en aparte afdelingen – we denken Dunamare-breed. Binnen onze onderwijsgroep maken we optimaal gebruik van elkaars kennis en kunde. We wisselen zo veel mogelijk informatie en ervaring uit, zowel tussen medewerkers als met leerlingen. We ondersteunen het onderwijsproces met een sterk gemeenschappelijk beleid op het gebied van HR, ICT, financiën en onderwijskwaliteit.


  • Ruimte

We bieden ruimte voor eigen inbreng en ontwikkeling, zodat zowel leerlingen als medewerkers hun volledig potentieel kunnen bereiken en ‘eruit halen wat erin zit’.

We werken voortdurend aan het welbevinden, de persoonsvorming en kwalificatie van onze leerlingen. Leerlingen met dezelfde talenten en vaardigheden moeten deze altijd tot dezelfde mate van bloei kunnen brengen, ongeacht de omstandigheden. Gelijke kansen bevorderen we door:

  • veel te investeren in de leerlingen die dit het hardst nodig hebben;
  • leerlingen altijd de kans te bieden naar een volgend niveau door te stromen;
  • te streven dat alle leerlingen gekwalificeerd van school gaan;
  • samen te werken met het mbo om leerlingen een kansrijke mbo-carrière te bieden.

Net zo belangrijk is het geven van professionele aandacht aan elkaar. We hebben in onze onderwijsgroep oog voor elkaars belangen én we hebben hoge verwachtingen van elkaar. Scholen hebben de ruimte om vanuit hun visie zelf invulling te geven aan de doelstellingen.


  • Rekenschap en reflectie

We leggen rekenschap af, wat betekent dat we verantwoordelijk zijn voor onze acties en resultaten. Onze ambitie is om op of boven de benchmark te scoren. We maken bovendien regelmatig een pas op de plaats, we reflecteren en stellen bij als het nodig is. Zo gaan we voortdurend het gesprek met elkaar aan om ons werk te evalueren: we benoemen wat goed gaat, maar ook wat beter kan. We staan open voor elkaar, voor feedback en voor verandering. En we blijven onszelf professioneel ontwikkelen, onder andere in de Dunamare Academie. In alles laten we zien dat we een lerende organisatie zijn.

Rekenschap wordt tevens afgelegd middels dit jaarverslag. Daarnaast voeren wij regelmatig overleggen met gemeenten over het onderwijs (bijvoorbeeld via de lokale educatieve agenda) en de huisvesting van de scholen en leggen wij verantwoording af aan de gemeenteraad.

Ook nemen wij deel aan themabijeenkomsten waarbij wij externe partners spreken over onze doelen en realisatie daarvan. Daar zijn vaak ook gemeenten en partijen van toeleverend onderwijs bij aanwezig.

Wij spreken regelmatig onze GMR waarin wij de voortgang van onze doelen doornemen (zie ook het verslag van de GMR over 2024).

Het College van Bestuur heeft ook regelmatig contact met de Inspectie van het Onderwijs, onder meer over de onderwijsresultaten. Over deze onderwijsresultaten leggen wij ook openbaar rekenschap af door onze publicatie op www.scholenopdekaart.nl.

Daarnaast zijn Dunamare en de onderliggende scholen ook op sociale media te vinden waar wij verhalen van de scholen posten over gerealiseerde doelen en behaalde prestaties of goede voorbeelden. Ook posten wij over de evaluatie van bijeenkomsten, wat er is besproken en wat de uitkomsten daarvan zijn waarmee wij openbaar verantwoording afleggen daarover.