Jaarverslag 2024

Reflectie College van Bestuur

Wendbaarheid


Het is een mooi concept, ‘wendbaar zijn’. Het roept een beeld op van ranke zeilboten op zee die, kijkend naar de wind, hun zeilen voortdurend bijstellen en zo hun koers weten te behouden. Soms sturen ze iets bij naar bakboord, soms iets naar stuurboord, maar ze weten standvastig door te zeilen. Een vergelijking is gauw gemaakt: wendbaar is ook precies hoe wij binnen Dunamare willen en moeten werken om ons doel – goed onderwijs – te realiseren. 

We zijn heel tevreden dat we onze doelstelling van goed onderwijs met mooie resultaten ook afgelopen jaar weer hebben kunnen realiseren. Dat lukte bovenal omdat we de onderwijsmiddelen die we krijgen zo veel mogelijk besteden waar ze thuis horen: in de klas bij de leerlingen. We hebben onder andere veel activiteiten verricht op bouwgebied. Zo is er verder gewerkt aan het nieuwe gebouw voor het Hoofdvaart College, Praktijkschool De Linie en ISK Haarlemmermeer en heeft de Maritieme Academie in Harlingen de deuren geopend van haar prachtige nieuwe huisvesting voor leerlingen. De scholen hebben hun onderwijs zo flexibel mogelijk georganiseerd en leverden waar nodig maatwerk om eventuele achterstanden weg te werken.

Uitdagingen


Dat maatwerk wordt steeds belangrijker binnen Dunamare; vanwege het landelijke lerarentekort moeten we ons onderwijs anders gaan organiseren. Afgelopen jaar hebben we met onze scholen samen nagedacht over hoe we de scholen meer wendbaar en toekomstbestendig kunnen maken, in een situatie waarin naast een personeelstekort ook de financiële middelen meer onder druk komen. We hebben samen met scholen verschillende bijeenkomsten georganiseerd – ook met externe samenwerkingspartners – om de toekomst te verkennen. In het nieuwe strategische hr-plan dat we momenteel ontwikkelen, formuleren we een goed antwoord op de uitdagingen waar we als onderwijs voor staan.


Henk en April

Pilot Vermindering onderwijstijd


Veelbelovend in dat opzicht is de pilot ‘Vermindering onderwijstijd’ van het ministerie van OCW die op een aantal van onze scholen draait. Binnen deze pilot onderzoeken we hoe anders organiseren kan leiden tot beter onderwijs. Op Het Schoter hebben we bijvoorbeeld gewerkt aan meer maatwerk voor de leerlingen en meer ontwikkeltijd voor de docenten. Dat leverde goede resultaten op, zoals een positiever oordeel over de werkdruk. Dingen op een andere manier organiseren is ook een van onze ambities binnen onze strategische visie, dus deze pilot sluit daar naadloos op aan. In 2025 zullen we de pilot evalueren en kunnen we de nieuwe manier van werken hopelijk borgen binnen ons onderwijs.

Basisvaardigheden


Een ander belangrijk thema dit jaar was de focus op basisvaardigheden. De scholen hebben er hard aan gewerkt dat onze leerlingen een stevige basis krijgen in essentiële vaardigheden zoals lezen en rekenen; dat zijn belangrijke vaardigheden voor hun verdere ontwikkeling en succes in het vervolgonderwijs. Om lezen weer actueel te maken en terug te brengen in het hart van het onderwijs, zijn scholen bijvoorbeeld samenwerkingen aangegaan met lokale bibliotheken.

Maar binnen Dunamare zien we niet alleen lezen en rekenen als basisvaardigheden. Wij vinden ook dat burgerschapsonderwijs, je goed kunnen voorbereiden op een nieuw beroep, ontdekken wie je bent en kunnen leren samen met anderen net zulke belangrijke basisvaardigheden zijn om je klaar te stomen voor de toekomst. Persoonsvorming en socialisatie krijgen dus ook heel veel aandacht in ons onderwijs. Op welke manier dat gebeurt, daar geeft iedere school haar eigen invulling aan, passend bij de eigen doelgroep. Ook daarmee vergroot je de wendbaarheid van het onderwijs.

Veelzijdig onderwijspalet


Want daarmee komen we op een ander belangrijk aspect van Dunamare: onze veelzijdigheid. We hebben het vaker gezegd, maar het blijft een feit dat wij als enige in de regio een ongelooflijk breed palet aan onderwijstypen aanbieden. Van onze florerende vmbo- en praktijkscholen tot het vernieuwende Agora-onderwijs. Bij Dunamare geloven we dat elke leerling gelijke kansen verdient op de juiste plek. Dankzij ons brede aanbod hebben alle leerlingen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op een manier die bij hen past. Zo krijgen ze écht de kans om te groeien en te excelleren.

Afgelopen jaar hebben we ons extra ingezet voor het speciaal onderwijs en de ISK’s. Samen met de Daaf Gelukschool werken we bijvoorbeeld hard aan extra mogelijkheden om thuiszitters een goede onderwijsplek te geven. Dat blijft de komende jaren onze speciale aandacht houden. En voor de ISK’s, waar we ons ook enorm voor inzetten, ziet het ernaar uit dat we in de nabije toekomst de broodnodige nieuwe huisvesting krijgen. We zijn blij dat we hierin zo goed kunnen optrekken met de gemeente.

Alert blijven


Betekent dit dat we zorgeloos het nieuwe jaar zijn ingegaan? Nee, want het blijft natuurlijk altijd onzeker hoe hard de wind gaat waaien. We zijn alert op alle ontwikkelingen om ons heen. Zo merken we dat het moeilijk is om voor de leerlingen die dat het meeste nodig hebben, samen met jeugdzorg op te trekken. We zetten daar voorzichtige stappen van verbetering in, maar het blijft een uitdaging.

We zetten hoe dan ook onze schouders eronder om álle scholen en álle afdelingen goed te laten functioneren en goede resultaten te laten boeken, ook de komende schooljaren.

Trots


Tot slot willen we uitspreken dat we ontzettend trots zijn op al onze medewerkers. Hun inzet en betrokkenheid zijn de basis van ons succes als onderwijsgroep. Zonder hen zouden we niet in staat zijn om zulke goede resultaten te halen en onze leerlingen de kans te geven om zich optimaal te ontwikkelen. Hartelijk dank voor jullie inzet en samenwerking. Samen maken we het verschil.


Henk Post en April van Loenen

College van Bestuur Dunamare onderwijs